Райна Кабаиванска

Свързани новини

01.06.2023 14:10

Международният майсторски клас на Райна Кабаиванска и НБУ - от 18 септември в Софийската опера и балет

Видян 823 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Международният майсторски клас на Райна Кабаиванска и Нов български университет ще се проведе от 18 септември до 8 октомври 2023 г. в Софийската опера и балет.

Регистрацията на кандидатите е до 15 септември, а конкурсното прослушване - на 18 септември.

Майсторският клас на Райна Кабаиванска в НБУ е първият майсторски клас в България и е създаден през 2001 г. от д-р Георги Текев, Изпълнителен директор и член на Настоятелството на НБУ, и се осъществява в партньорство на НБУ със Столичната община, Софийската филхармония и Софийската опера и балет. Генерален спонсор на събитието е „Фантастико груп“. Тази година се провежда 23-то издание на културното събитие.

Класът предоставя възможност на млади оперни певци да се срещнат с изкуството и опита на Райна Кабаиванска и да усъвършенстват с нея своята вокална техника и интерпретаторски възможности. На конкурсен принцип за участие Райна Кабаиванска избира 10 млади оперни певци, с които работи в продължение на три седмици.

 
По време на майсторския клас Райна Кабаиванска ще избере състав за централните роли в операта „Аида“. Поканата е от Софийската опера и балет, спектаклите ще са през месец февруари 2024 г. и са в рамките на проекта на Нов български университет „Школата Кабаиванска на голямата оперна сцена“. Режисьор на спектакъла е световно известният Уго де Ана.

На 8 октомври талантливите млади артисти от майсторския клас ще се представят на Галаконцерт в Софийската опера и балет с оркестъра на първия ни оперен театър под палката на маестро Найден Тодоров. На лауреатите, показали особено високи постижения по време на майсторския клас и Галаконцерта, ще бъдат присъдени стипендии от Фонд „Райна Кабаиванска“ в НБУ за обучение в Италия и България и за подпомагане старта на тяхната международна кариера.

 

Досега в майсторските класове на Райна Кабаиванска са се обучавали повече от 240 изпълнители от Европа, САЩ, Южна Америка, Австралия, Азия и Африка. Световноизвестни имена от съвременната оперна сцена – Андреа Каре, Вероника Симеони, Витория Йео, Киара Изотон, Мария Агреста, Мария Радоева, Прити Йенде, Селене Дзанети, Симон Лим, София Соловий, а също и младите надежди на българската оперна традиция Александрина Михайлова и Божидар Божкилов - са стипендианти на дарителския фонд на Маестра Кабаиванска в Нов български университет.

 През декември Школата Кабаиванска отново ще зарадва българската публика. Оперна гала с участието на артисти от майсторските класове на Райна Кабаиванска, представена по-рано през годината на сцените на Опера Бастий в Париж и Академия „Санта Чечилия“ в Рим, ще се състои в зала „България“ под акомпанимента на Софийската филхармония и с диригент маестро Найден Тодоров.

Майсторският клас е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023.

 
Повече информация: https://nbu.bg/


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни