Свързани новини

22.11.2019 16:21

Физика на тъгата в топ 3 на любимите късометражни анимации отвъд Океана

Видян 2568 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Две години, след като накара цяла България да се гордее с номинацията му за „Оскар“, Тео Ушев отново крачи уверено към статута на фаворит на Американската филмова академия. И този път филмът му – „Физика на тъгата“, е вдъхновен от творчеството на Георги Господинов.


И макар че направи световната си премиера едва преди около два месеца, късометражната анимация вече се нарежда сред любимите заглавия на критиците отвъд Океана, предава Монитор.  


Запитани от изданието Cartoon Brew да посочат рисуваната лента, която според тях заслужава наградата „Оскар“, специалистите поставиха „Физика на тъгата“ на второ място. Според „правилата“, всеки критик и фестивален директор, който участва в проучването, следва да посочи категоричен фаворит, но и да изброи други четири заглавия, които би класирал на челните места.  


"Във време, когато изкуственият интелект е вече част от живота ни, някои от моите любими скорошни анимационни късометражки се открояват с чисто човешки отпечатък. Паметта и личните преживявания са централни за техните сценарии и те разполагат със силен графичен стил, който включва и ръчно изработени елементи. (...)


„Физика на тъгата“ е сценарен и режисьорски шедьовър. Ритъмът на думите, музиката и изображенията, създадени с техниката енкаустика, те водят към царството на детството и бурите на живота с проблясъци от чиста поезия, гласи коментарът на Каролина Лопес Кабайеро, директор на международния анимационен фестивал Анимак в Лерида, Испания.  


 Ушев и „Физика на тъгата“ вече получиха редица отличия, сред които и една от двете големи награди на Филмовия фестивал в Торонто - специална награда почетен диплом. Любителите на рисуваното кино у нас също имаха възможността да изгледат заглавието. Режисьорът, чиято постоянна адресна регистрация е в Канада, пристигна в София, за да направи и българска премиера на творбата си по време на фестивала Киномания. Лентата може да бъде видяна, както с английско озвучение, така и с френско. Самите актьори, дали гласа си назаем за „Физика на тъгата“ също будят уважение. В английската версия чуваме Доналд Съдърланд и сина му Росиф, а във френската - Ксавие Долан и неговия баща Манюел Тадрос.  


Припомняме, че през 2017 г. Ушев получи номинация за „Оскар“ с филма си „Сляпата Вайша“. Въпреки че не спечели заветната статуетка, той си извоюва правото да стане член на Американската филмова академия.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец