07.03.2009 12:11

Брет Ийстън Елис стана на 45

Видян 3356 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес 45 г. навършва един от най-оригиналните и противоречиви писатели - Брет Ийстън Елис, прочул се най-вече с романа си "Американски психар", сдобил се бързо с култов статус.


Елис е роден в Лос Анджелис, Калифорния, в семейството на заможен строителен предприемач, но по-късно се установява в Ню Йорк. Дебютира като писател още като студент, едва 21-годишен. През 1991 г. публикува своята най-известна и противоречива творба - романа "Американски психар" (оригинално заглавие: "American Psycho"). Главният герой е нюйоркско юпи от богаташко потекло, работещ на Уолстрийт и набавящ си липсващите му емоции с неописуеми оргии и убийства на клошари и проститутки. Книгата редува сцени на графично насилие, брутални порно-сцени и посещения на скъпи нощни заведения. Романът представлява дисекция на бездуховния, материалистичен начин на живот през 80-те години на XX в., изобразен чрез безкрайни описания на марките и цените на облеклото на героите, както и с презрението им към бедността и евтините стоки. Поради извънредно натуралистичните сцени на секс и насилие романът е отхвърлен от издателство "Simon & Schuster" и по-късно е публикуван от "Vintage Books", след което за дълго е забранен в САЩ и някои страни в Европа. "Каквото и да е, той пръв се осмели да пише за всички тези мръсни неща, които ги има, но за които сме свикнали да не говорим", заяви приживе големият американски писател Норман Мейлър за Елис. "Американски психар" е филмиран през 2000 г., но лентата е само блед ерзац на романа поради наложената от създателите й автоцензура. В главните роли са Крисчън Бейл, Рийз Уидърспун, Уилям Дефо и Джарет Лито. През 2005 г. Елис призна пред в-к "Ню Йорк Таймс" хомосексуалната си ориентация - което е доста любопитно предвид това, че Патрик Бейтмън, главният персонаж от "Американски психар", най-много след бедняците ненавижда "педалите". В романа дори е описано подробно жестокото и перверзно убийство на гей и колега на Бейтман, позволил си да го ухажва. Последната засега книга на Елис - "Лунен парк" - е посветена именно на покойния му партньор Майкъл Уейд Каплан. Романът е пълен с препратки както към "Американски психар", така и към други творби на Елис, вплел в сюжета дори самия себе си.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес има шанс да осъществите полезни контакти и да получите информация

Днес има шанс да осъществите полезни контакти и да