В момента НИК 421 е на ремонт в „Булярд корабостроителна индустрия“ и се подготвя за тазгодишната експедиция до Антарктика

Свързани новини

28.07.2022 09:33

Бакалова на антарктическия кораб

Видян 2121 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Научноизследователският кораб „Св. св. Кирил и Методий“ празнува една година



Първият български военен научноизследователски кораб, с бордови номер 421 – „Св. св. Кирил и Методий“, отбеляза една година от влизането си в състава на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Честването започна с церемония по издигане на националния флаг и флаговете за разцветяване на борда на плавателния съд, в присъствието на началника на Морско училище – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, командването на кораба и целия екипаж. След ритуала с награди бяха отличени членове от плавсъстава. За рождения ден на НИК 421 ръководството на „Булярд корабостроителна индустрия“ връчи плакет на командира му – капитан II ранг Николай Данаилов.



Корабът „Св. св. Кирил и Методий“ бе придобит от Морско училище точно преди година, когато получи и своето име. Негова кръстница стана номинираната за Оскар българска актриса Мария Бакалова.



В момента НИК 421 е на ремонт в „Булярд корабостроителна индустрия“ и се подготвя за тазгодишната експедиция до Антарктика. На борда му родните полярници от Българския антарктически институт, заедно с екипажа от Морско училище, ще стигнат до българската база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън.



С осигуряването на националните антарктически експедиции със „Св. св. Кирил и Методий“, България за първи път ще бъде равна на другите държави в изследванията си на Ледения континент. Корабът е мечта за поколения български антарктици и учени, които досега нямаха научноизследователски плавателен съд, с който да правят проучвания.



След края на ремонта, освен научноизследователските дейности от Националната програма за полярни изследвания, с НИК 421 ще бъдат обезпечавани и изследвания в Черно море и Световния океан, провеждани от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, БАИ, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, БАН, Селскостопанската академия и други научни организации. Корабът ще се използва и за практиките на обучаемите в Морско училище.


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 02 юни 21:00ч.

Загадката Анри Пик

Режисьор: Реми Безансон
В ролите: Фабрис Люкини, Камий Котен, Алис Изас, Бастиан Буйон, Астрид Уетнал, Ханна Шигула и др.

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

риби

Не само ще сте очарователни

Не само ще сте очарователни, но и изключително