От тогава гладът за злато никога не е стихвал, а и до ден днешен чуваме за огромни парчета, които биват открити тук и там по цялото земно кълбо. Когато става дума за истински открития, обаче, именно австралийският континент остава шампион.

Свързани новини

19.08.2022 15:55

Австралийски търсачи на злато с нов сезон

Видян 2320 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Не само в Европа цените растат! Австралийски търсачи на злато се завръща на 1 септември, в 21:00 часа по Viasat Explore с чисто нов сезон и залозите са по-големи от всякога! В момента именно Австралия е световният лидер по добив на злато, което изостря апетита на отборите да намерят най-големите парчета, които съществуват.


Това, обаче, изобщо не е лесна работа. Освен всичко останало в картинката се намесват тропическа жега, изпълнена със змии пустош, огромни дългове и катастрофален пожар. С други думи – нещата са си по местата, що се отнася до Австралийските търсачи на злато. За сведение ето най-големите парчета, откривани някога в Австралия. Първо: малък урок по история. Първите „трески за злато“ се появяват около 1850-те по целия свят, но най-благодатните региони се оказват в Австралия, особено щата Виктория. Точно там е открито най-голямото парче злато - Welcome Stranger.


От тогава гладът за злато никога не е стихвал, а и до ден днешен чуваме за огромни парчета, които биват открити тук и там по цялото земно кълбо. Когато става дума за истински открития, обаче, именно австралийският континент остава шампион.


По тази причина списъкът по-долу подлежи на промяна във всеки един момент. Welcome Stranger-Тегло: 72kg. Най-голямото парче злато за Австралия е и най-голямото в света. Открито е от двама английски търсачи през 1869 г. и е толкова голямо, че се наложило да го разцепят на две, за да го измерят както трябва. Бруто теглото е почти 110 кг, а рафинираното му нетно тегло, достига главозамайващите 72 кг. Не издържа дълго в първоначалния си вид, защото когато собствениците го продават – за около $666 000 – веднага е претопено и изпратено в Bank of England на слитъци. The Welcome-Тегло: 68.2kg. Вторият най-голям златен къс е открит от група от цели 22 златотърсачи през 1858 г.


Намира се в тунел, дълъг 55 метра и оформен грубо като конска глава. Откривателите в Баларат, Виктория са сред първите, които ползват машини, задвижвани от пара. Според легендата, собствениците на тунела отишли на обяд и оставали наемник с кирка да изкопае парчето. Когато осъзнава на какво се е натъкнал, той припада. Когато се връщат от обяд, те си помислили, че човекът е умрял. Тогава един от тях скача и го обръща и така забелязва стърчащия от стената къс, при което също припада. Welcome е продаден за £10 500 и по-късно е изложен в Crystal Palace в лондонския Hyde Park. Lady Hotham-Тегло: 44kg. Третият най-голям златен къс в Австралия – и седми в света – също е открит в Баларат, Виктория - през септември 1854 г.


Намерен е в Dalton’s Flat близо до Canadian Gully, в дълбока галерия, пълна с вода. Златотърсачите успяват да го извадят от дълбоката 40 метра шахта като прокопават още около метър надолу. Дават му име в чест на съпругата на Сър Чарлз Хотам, тогавашният губернатор на Виктория, който по случайност е на посещение в областта, точно когато златното парче е открито. Оценено е на £13,000, което се равнява на над  £1.8 млн. в днешни пари. Остава въпросът: дали златотърсачите в „Австралийски търсачи на злато“ ще влязат в списъка? Вижте в новия 7-ми сезон – от 1 септември, четвъртък, само по Viasat Explore.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния