В началото на войната на Русия срещу Украйна САЩ, ЕС и други държави замразиха част от международните активи на Русия като част от наложените санкции

Свързани новини

09.05.2022 14:16

Жозеп Борел иска замразените руски активи да се използват за възстановяването на Украйна

Видян 1345 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи Жозеп Борел предложи да се изтеглят замразените международни активи на Русия, за да се използват за възстановяване на Украйна.



В интервю за "Файненшъл таймс" Борел припомня, че по-рано през 2022 г. президентът на САЩ Джо Байдън е подписал указ, с който се разрешава 3,5 млрд. долара от замразените активи на Централната банка на Афганистан да бъдат използвани за изплащане на обезщетения на семействата на жертвите при атентатите от 11 септември 2001 г.



    "Бих подкрепил тази идея, защото в нея има логика. Имаме пари в джобовете си и някой трябва да ми обясни защо афганистанските пари са добри, а руските - не", каза Борел.


В началото на войната на Русия срещу Украйна САЩ, ЕС и други държави замразиха част от международните активи на Русия като част от наложените санкции.


Руското министерство на финансите изчислява, че поради ограниченията Москва не може да използва почти половината от резервите си - около 300 млрд. долара.


През март Блумбърг съобщи, че според източници властите на ЕС обмислят да използват активите на големи руски бизнесмени, засегнати от санкциите, за възстановяването на Украйна. По това време инициативата е била на "много ранен етап" на обсъждане, отбелязва агенцията.


Европейската комисия изчисли, че за възстановяването на Украйна може да са необходими стотици милиарди евро.




Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

везни