В крайна сметка САС отново осъжда застрахователя да изплати на близките обезщетения, които са между 90 000 и 120 000 лева за всеки от тях.

Свързани новини

07.12.2022 16:35

Жертвите от потъналия в Охридското езеро кораб Илинден са били обречени: САС

Видян 1148 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Българските туристи, които се удавиха при потъването на корабчето Илинден в Охридското езеро преди повече от 13 години, са били обречени. Това е изводът на Софийския апелативен съд (САС), който за втори път решава делото, заведено от близките на 15-те жертви срещу норвежкия застраховател DNV, пише Лекс.


Искът е насочен към него, тъй като през 2013 г. е придобил Germanischer Lloyd, която е издала сертификата за техническа изправност на кораба Илинден.
Апелативният съд осъжда DNV да изплати обезщетения от общо 3 580 000 лева на над 30 роднини на жертвите на трагедията в Охридското езеро. Те заведоха исковете си през 2012 г. в Софийския окръжен съд, като претендираха общо над 10 млн. лева. Те бяха частично уважени на две инстанции, за да стигне делото до Върховния касационен съд (ВКС), който през 2019 г. го върна на апелативните съдии за събиране на още доказателства с изискване на допълнителна информация от Северна Македония. В крайна сметка САС отново осъжда застрахователя да изплати на близките обезщетения, които са между 90 000 и 120 000 лева за всеки от тях.


Трагедията с Илинден се разигра на 5 септември 2009 г. Тогава претовареното корабче, на което е имало 53 пътници, повечето българи, потъна в Охридското езеро на път за манастира Св. Наум. 15 души се удавиха. Потъването е станало за минути и само на 200 метра от брега.
Наказателното дело приключи преди повече от 10 години, като капитанът Сотир Филевски и сръбският инженер Бранко Баич, който е бил представител на Germanischer Lloyd и е издал документа за техническата годност, бяха осъдени на по една година затвор.
Делото за обезщетенията на близките обаче още не е приключило и последното решение на САС също може да бъде обжалвано пред върховния съд.


Експертиза по делото доказва връзката между неправомерно издадения сертификат и потъването на кораба. От заключението на вещите лица става ясно, че хората на кораба са били обречени, тъй като на него не е имало нито спасителна лодка, нито жилетки, а спасителните пояси за били завързани за кораба и неизползваеми.



 Кирил Пламенов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Ден бърз и активен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден бърз и активен. Определено ще ви е интересно и