Свързани новини

22.04.2021 16:50

Жена отива на съд за съборен паметник на културата в Пловдив

Видян 2442 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пълномощничка на фирма в Пловдив отива на съд за събарянето на старата къща на Васил Куцоглу в града, която е паметник на културата, съобщиха от прокуратурата, предаде news.lex.bg.

55-годишната Вероника Иванова е организирала разрушаването на стените на къщата преди две години, въпреки че по план тя трябвало да бъде реставрирана. Сградата се намираше на ул. „Гладстон“ 12 и имаше статут на единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория „ансамблово значение“. Така тя попада в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност „Система от улични ансамбли по ул. „Княз Александър I“ и ул. „Отец Паисий“, обясниха от държавното обвинение.

Иванова била пълномощник на фирма за строителство и търговия с недвижими имоти, която през 2017 г. купила старата сграда, състояща се тогава от три фасадни стени. Носещата конструкция на постройката била монолитна и се намирала в задоволително състояние, без опасност да се самосрути.

Сградата била построена през 1910 г. за жилище на богатия търговец на тютюн Васил Куцоглу. Тъй като се намирала под закрилата на Закона за културното наследство, всякаква намеса – ремонт, реконструкция, преустройство и възстановяване, можело да се извършва само след предварително съгласуване.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

дева