Свързани новини

19.01.2010 19:52

Желева не може да бъде и министър - вижте Закона за администрацията

Видян 2337 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Румяна Желева направи един правилен ход и той беше да се оттегли като кандидат-еврокомисар и да подаде оставка като външен министър. Тя е предложила това още миналия вторник след тоталното фиаско на изслушването си, но го стори едва седмица по-късно, след като Европейската народна партия отказа да се бори докрай за нея, за да не се компрометира повече.


Премиерът Бойко Борисов обаче каза, че не приема оставката й като външен министър. Уви, според Закона за администрацията, тя не може да бъде на такава служба, понеже на членовете на кабинета е забранено да участват в неправителствени организации, а Руми присъства тамън в 2!


Дъщерни дружества и на двете й фирми се занимават с недвижими имоти, а министърът на външните работи е принципал на държавната фирма за недвижими имоти АДИС. Както съобщи пред Труд Ивайло Калфин, Желева е назначила в ръководството на АДИС своя бивш съдружник и бивш зам.-министър от Тройната коалиция Калин Рогачев.


Освен това, оказа се, че втората й и при това действаща според наличните данни в регистъра фирма Етко - Шнайдерс, за която писахме миналата седмица като свързана с обръча дружества, през които се премятат парите на комунистическите профсъюзи, се прочу и в Брюксел. Близкото до еврокомисията издание EurActiv изпрати в редакцията на в. 19 минути сензационна новина.


“Румяна Желева е управлявала компания, основана от бившите комунистически тайни служби в Лихтенщайн”, пишат брюкселските колеги. Те напомнят: “Желева, която вече стана известна като най-проблематичната от 26 кандидат-комисари, се провали в изслушването от ЕП на 12 януари”. Цитиран е Ивайло Калфин, наречен влиятелен евродепутат и зам.-председател на Комисията по бюджета на ЕП, който определя фирми като тази на Желева като “добре пазена тайна на службите”.  


EurActiv пише, че 30-годишната Желева през 1999 г. оглавява Етко-Шнайдерс, а 49% от нея тогава принадлежат на Етко – Дунавия – лихтенщайнска компания, основана през 1988 г., малко преди падането на режима. Изданието цитира българския в.Дневник, който провел разследване и установил, че фирмата била от “знаковите компании на тайните служби”. Цитиран е и бг сайтът медиапул, определен като близък до ДСБ, който писал, че въпреки декларацията на Желева преди да встъпи като министър, тя още държала шефската си позиция в Етко.


EurActiv добавя, че е странна продажбата на другата й фирма Глобал консулт само за 5000 лева, докато в същото време според изданието по банковите й сметки имало 20 000 лв. За дългове не се споменава.


След като влиятелното брюкселско издание огласило информацията, позицията на ЕНП в защита на Желева претърпяла развитие и се стигнало до оставката й.


Въпросът е кой идва след нея? Веднага плъзнаха информации, че кандидатката на кръга Капитал за всички постове – от премиер, през финансов министър, та до брюкселско кресло е Кристалина Георгиева. Известно е, че тя е близка и до Цветелина Бориславова, а Симеон Дянков дойде у нас като резервен вариант на своята задокеанска шефка – една от многото вицепрезиденти на Световната банка. Бойко Борисов побърза да отрече вчера по обед тази информация, следобед Барозу го поздрави за кандидатурата на Кристалина .



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

риби