Световните банкови пазари са несигурни и инвеститорите продължават да се опасяват от по-широки икономически последици.

Свързани новини

24.03.2023 17:36

Зелените пари ще останат световна резервна валута: Джанет Йелън

Видян 688 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън отново заяви, че е готова да предприеме допълнителни действия, за да гарантира сигурността на банковите депозити на американците в условията на сътресения в банковата система, предаде Ройтерс.

"Както вече казах, използвахме важни инструменти за бързи действия, за да предотвратим разпространението на заразата", заяви Йелън в изказване пред подкомисия за бюджетни кредити към Камарата на представителите на САЩ.

"Това са инструменти, които бихме могли да използваме отново за институция от всякакъв размер, ако преценим, че нейният фалит би представлявал системен риск", добави тя.


Silicon Valley Bank (SIVB.O) беше поета от федералните регулатори на 10 март, а няколко дни по-късно и Signature Bank (SBNY.O). Множество федерални агенции, включително Министерството на правосъдието на САЩ и Комисията по ценните книжа и фондовите борси, проверяват SVB.

Световните банкови пазари са несигурни и инвеститорите продължават да се опасяват от по-широки икономически последици.

Като се има предвид, че контролът в Конгреса е разделен, като републиканците имат мнозинство в Камарата на представителите, а демократите на президента Джо Байдън ръководят Сената, всяко ново законодателство в светлината на банковата криза ще изисква двупартийна подкрепа.


Председателят на комисията по финансови услуги към Камарата на представителите, републиканецът Патрик Макхенри, заяви в сряда, че е твърде рано да се каже дали е необходимо ново законодателство след фалита на двете банки.

Миналата седмица Байдън заяви, че банковата криза се е успокоила, и обеща на американците, че депозитите им са в безопасност.

Относно по-широкото състояние на американската икономика Йелън заяви, че пазарът на труда е "изключително свит", което допринася за инфлацията.

Тя обаче добави също, че натискът върху веригата за доставки и транспортните разходи намалява и в крайна сметка вероятно ще доведе до понижаване на инфлацията.

Отделно от това по въпроса за тавана на дълга министърът на финансите заяви, че неизпълнението на задълженията по дълга на САЩ ще подкопае статута на резервната валута на долара и че неуспехът да се повиши таванът на дълга ще доведе до рецесия или нещо по-лошо.


Републиканците в Камарата на представителите на САЩ работят по "списък с условия", с които искат демократите да се съгласят в замяна на гласуване за повишаване на тавана на дълга на федералното правителство в размер на 31,4 трилиона долара по-късно тази година, заяви в четвъртък председателят на бюджетната комисия на Камарата на представителите Джоди Арингтън.


Йелън заяви също така пред депутатите, че Русия и Китай са мотивирани да се опитат да разработят алтернатива на щатския долар, но ще им бъде "изключително трудно" да го направят.

"Със сигурност искам доларът да остане световна резервна валута и има мотивация Русия и Китай да се опитат да разработят друга система, която да избягва използването на долара", каза Йелън.


Русия започна да дедоларизира икономиката си през 2014 г., когато западните страни въведоха санкции, след като Русия анекриса Крим. Процесът се ускори, след като миналата година Западът замрази руски валутни резерви и други активи на стойност над 300 млрд. долара.


Последните данни на Банката на Русия показват, че китайският юан се е превърнал в основен играч във външната търговия на Русия. Делът му в разплащанията по руския внос е скочил до 23% към края на миналата година, като през януари 2022 г. е бил едва 4%. Делът на юана в разплащанията по износа също се е увеличил - от 0,5% до 16%.


За разлика от тях делът на щатския долар и еврото в разплащанията по износа на Русия спадна значително през миналата година - от 65% през януари 2022 г. до 46% през декември.


През февруари юанът изпревари долара като най-търгуваната валута на руската борса за първи път в историята, по данни на Московската борса.


 Снимка: Ройтерс


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера, но пък ще