С учени от Софийския университет започнахме заснемането и картотекирането на дървесната растителност и разработихме план за уличното озеленяване в София с препоръки за изграждането, поддържането и опазването му като елемент на зелената система на общината”, съобщи също кметът
01/02

Свързани новини

20.04.2022 16:18

Зелени пояси ще намаляват температурите лятото, праховите частици влизат в норма: Фандъкова

Видян 1197 пъти | Коментари 2
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


„Вече сме готови с първите 6 пилотни проекта, с които да намалим негативното влияние на топлинните острови чрез улично озеленяване.



По препоръки на Лесотехническия университет са разделителни зелени ивици на бул. Цветан Лазаров, бул. Андрей Ляпчев, бул. Г. М. Димитров, озеленяване на терен при бул. Сливница и бул. П. Владигеров, както и дворовете на 20-о основно училище Тодор Минков и Втора градска болница”, каза днес кметът Йорданка Фандъкова в рамките на конференцията Зелената трансформация на София, организирана със СУ по повод Международния ден на Земята (22 април).




„Заедно с Лесотехническия университет заснехме така наречените градски топлинни острови и вече се работи по мерките за намаляване на техните негативните ефекти чрез различни паркоустройствени решения.


 


С учени от Софийския университет започнахме заснемането и картотекирането на дървесната растителност и разработихме план за уличното озеленяване в София с препоръки за изграждането, поддържането и опазването му като елемент на зелената система на общината”, съобщи също кметът.




Подготвят се още 3 проекта за зелени решения на 2 големи линейни обекта - разделителни зелени ивици на бул. България, улично озеленяване по ул. Обиколна в Дружба и градина с дървета на ул. Искър.




Още тази пролет стартира озеленяване на двора на 20-о основно училище Тодор Минков, разделителните зелени ивици по бул. Г. М. Димитров и на бул. България.




Столичната община стартира обособяване на климатични хъбове и екопарк със засаждане на подходящи дървесни и храстови видове устойчиви на измененията в климата.




Фандъкова съобщи и за започналото засаждане на втората Нова гора на София с 86 хил. фиданки дъб в Негован. Първата в Суходол, която започна през 2018 г. вече е красива млада гора.




Кметът припомни и инициативата на общината Моето зелено училище и моята зелена детска градина със засаждане на дървета в дворовете им.




Обяви и началото на конкурс Еко етикет с категории: най-зелен университет и най-зелена търговска верига. Създаването на софийски еко етикет има за цел да насърчи използването на ВЕИ, рециклирането на отпадъците, иновации в дизайна.




„Чрез номинирането и награждаването на най-добрите практики ще стимулираме както ефективното използване на ресурсите, така и отговорността на всеки от нас към средата, в която живеем”, посочи кметът.




За трета поредна година (от 2019 до 2021) София изпълнява нормата за средногодишна концентрация от 40 микрограма за фините прахови частици 10. Остава да постигнем и другия показател – брой дни с превишения в годината. За него тенденцията също е положителна, като през миналата година само на една от станциите е регистрирано превишение на нормата.



 
„Тази година е ключова за напредъка по един от големите ни проекти за по-чист въздух – безплатната подмяна на стари печки на дърва и въглища с екологични варианти. За съжаление, енергийната криза, в която влязохме от края на миналата година, оказва влияние върху този проект, но разчитам както на колегите, така и на личната съпричастност на повечето хора, които се отказват от старите замърсяващи начини на отопление”, каза Фандъкова.




Тя добави: „През тази година ще бъде готова и нискоемисионната зона за автомобили. Целта е зимните месеци, в които има най-много дни с превишения на ФПЧ, да ограничим движението през центъра на най-замърсяващите автомобили”.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 мафия 20.04.2022 23:20

    Няма ли кой да разследва корумпираната Фандъкова, която с общински средства издигна сграда за временно настаняване върху зелени площи на бул.Данаил Николаев срещу гара Подуене, а малко след това апартаментите се продаваха, а гаражи и в момента се отдават под наем. Тази жена от давна е за затвора!!!

  • 001 Чоки 20.04.2022 21:28

    Да, и защото сте за зелени пояси, бетонирахте Ларгото, което навремето беше полянка...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

овен

Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора,