Нейният създател е работил в Русе, както сочат архивите

Свързани новини

09.03.2022 15:10

Защо тортата Гараш е софийска, не русенска и оригинална ли е или реплика на виенски сладкиш?

Видян 2641 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През последните 5 години медийно върви мълвата, че тортата Гараш била направена в Русе. Истината е различна. Нейният създател е работил в Русе, както сочат архивите, но тя е направена от него в София 5 години по-късно, където той е сладкар при чеха Панах в едноименния му гранд хотел на бул. Дондуков.




Защитниците на русенската теория е добре да прочетат какво пише 2 години преди пускането й в употреба, засилено и от невзискателните и непроверяващи репортери на Нова телевизия, а след това и на БНТ, и намерила място дори в пълната с всякакви фейкове Уикипедия, считаният за първоизточник и също русенски вестник Утро.




„Най-прочутата българска шоколадова торта е направена в чешки хотел на пъпа на София и носи унгарско име”, както изрично пише вестникът на 20 март 2015 г., преди фалшивата версия да тръгне истинската се базира на спомените на Георги Каназирски – Верин, свидетел на онези времена, но същото може да бъде прочетено и в мемоарите на много министри, писатели и професори от онази епоха.




След фалита на Панах, Гараш поема хотела, ресторанта и сладкарницата му. А заслугата след окончателното затваряне на заведението, срутването на сградата му и построяването на нейно място преди 95 г. на зданието на застрахователно дружество Феникс, което сега е социалното министерство на България, е на бащата на Райна Кабаиванска – първия директор на соцтуристиеския гигант Балкантурист.




Той взема тортата Гараш и я превръща в национален кулинарен символ, както измислената от него шопска салата. Въпросът, който задават ценителите на сладкишите обаче е дали, също като шопската салата, която представлява вариация на гръцката салата, и торатата Гараш не е реплика на известната виенска Империал, носеща повече от век слава на едноименния хотел на Кертнер Ринг? Тя наистина е световноизвестна, за разлика от направената в София, за огромно съжаление.




На този въпрос с дегустация на единия и другия сладкиш ще бъде отговорено на събитието в сладкарница Орсети, на Дондуков 19 - на метри от някогашния Панах, което е част от проекта на Програма Европа: Софийското меню – вкусните символи на столицата: синергия на европейската култура и националния характер, разтворени в дигитална среда. Това обещават организаторите от ПОБЕДА СЕГА, които вече са поръчали за сравнение десерта от Империал във Виена.


Мария Пенчева



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне