През януари и до средата на февруари цената на бензина в България беше около 2,50 лв. Сега е около 2,95-2,99 лв

Свързани новини

12.04.2022 14:22

Защо руският нефт сега е $20 по-евтин, отколкото беше при бензин 2,50 лв. през януари, а струва 3 лв.: Г.Ангелов, топикономист

Видян 2185 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


„И така, цената на петрола тип Брент на международните пазари се върна отново на нива под 100 долара за барел. Руският петрол тип Уралс се продава с отстъпка около 35 долара на барел, т.е. в момента руският петрол струва около 65 долара за барел.


 


За сравнение, през януари месец тази година руският петрол тип Уралс струваше 85 долара за барел (85.64 долара за барел средно за целия месец по официални данни от руското Министерство на финансите).


 


 През януари и до средата на февруари цената на бензина в България беше около 2.50 лв. Сега е около 2.95-2,99 лв.
 


 


Така че бензинът поскъпва, но това не може да се оправдае с повишени производствени разходи”, пише топикономистът Георги Ангелов и надлежно прилага съответната диаграма.




Нека само да прибавим, че освен производствените разходи, както при бензина, така и при котировките на дизела у нас, трябва да се вземат предвид и останалите определящи съставки на цената на горивата. А именно – данъците и акцизите.


 


Те не са променени, т.е. също няма как да влияят на стойностите, които виждаме по бензиноколонките непрекъснато да растат – до 3,13 лв. за дизел и 2,99 лв. за бензин в София в момента – с нищо неоправдан исторически рекорд.


 


Особено, като се има предвид, че акцизът на дизела е и по-нисък, освен че той е отпаден продукт от производството на бензин от същия евтин руски петрол. Този факт показва, че са абсолютно безпредметни предложенията на властта за намаляване на ставките, за което бихме си изпросили и сериозна санкция от евросъюза. Това просто ще позволи на петролния картел у нас да не плаща и тези налози или да дава по-малко стотинки дори от досега.


 


Само напомняме, че преди няма и 8 години при котировки на Брент от 140 долара и няколко долара по-малко за Уралс, тогава продаван без огромни отстъпки, каквито руснаците дават днес, бензинът и дизелът у нас струваха по 2,50 лв.


 


Интересно е, че ресорния вицепремиер по темата Корнелия Нинова, която иначе много обича да говори за „спекула”, както и намесилия се с тайни срещи с представители на пертролния картел у нас Асен Василев финансов заместник на министър-председателя, и дума не обелват по скандалната измама за милиарди.


 


 Пламен Валентинов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на