Но си струва да се отбележи, че след гореспоменатите стрелби в Колумбайн, Нютаун и Паркленд процентът на американците, които искат по-строги закони за оръжията, се е увеличил.

Свързани новини

26.05.2022 11:25

Защо републиканците изпитват слаб политически натиск за по-строг контрол върху оръжията

Видян 2242 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Автор: Harry Enten, CNN



Смъртоносната стрелба по 19 деца и двама възрастни във вторник в Ювалди, Тексас, шокира страната, като предизвика спомени за други трагични случаи на стрелба в училища като Колумбайн, Нютаун и Паркланд и поднови призивите към Конгреса да предприеме нещо.


 


Но отговорът на тези призиви от страна на много републикански законодатели е същият, както почти винаги: страната не трябва да има по-строг контрол върху оръжията.


 


Защо тези републиканци отказват да действат? Освен че мнозина смятат, че по-строгият контрол върху оръжията няма да предотврати подобни масови стрелби, прегледът на данните показва, че просто няма политически натиск за това.




Макар че със сигурност има американци, които искат по-строг контрол върху оръжията, обществото като цяло е много по-разделено по въпроса, отколкото биха ви накарали да вярвате много от често цитираните социологически данни.


 


 


Може би най-добрият начин да разберем обществената нагласа по отношение на дебата за контрола върху оръжията е да разгледаме проучването на Галъп от началото на тази година. В проучването беше зададен прост въпрос и последващ въпрос: доволни ли сте от законите за оръжията в страната? И ако не сте доволни, искате ли по-строги или по-свободни закони за оръжията?
 
 
Тази година само 36% от американците заявиха, че са недоволни и искат по-строги закони за контрол на оръжията.
 
 
 
Шестдесет и един процента са или доволни (41%), недоволни, но искат по-малко строги закони (13%) или недоволни и не искат промяна (7%).
 
 
 
Тези числа се променят донякъде от година на година, но мнението "недоволни и желаещи по-строги закони за оръжията" никога не е било мнозинство през този век.
 
 
 
Причината, поради която харесвам този въпрос, е, че той засяга интензивността на чувствата по отношение на дебата за оръжията. Повечето хора като цяло са доволни от законите за оръжията в нашата страна (до степента, в която са доволни) или искат те да бъдат по-малко строги.
 
 
 
 
 Дори ако просто попитате американците дали искат по-строг контрол върху оръжията (т. е. без да ги питате за удовлетворението), страната изглежда разделена. Според Галъп в края на миналата година 52% от американците са посочили, че искат по-строг контрол върху оръжията. Четиридесет и шест процента от анкетираните, в рамките на допустимата грешка, смятат, че законите трябва да се запазят същите (35 %) или да станат по-малко строги (11 %), сочи същото проучване.
 
 
 
Разбира се, тези числа са трудни за разбиране, когато социологическите проучвания сочат, че около 80 % от американците искат универсални проверки на оръжията, за които демократите настояват в Конгреса и с които повечето републиканци отказват да се съгласят.
 
 
Предложението за разширяване на проверките на миналото беше прието с по-малко от един пункт в Невада и се провали с малко по-малко от 4 пункта в Мейн.
 
 
Защо републиканците да изпитват политически натиск да подкрепят по-голям контрол върху оръжията, когато нещо, което според социологическите проучвания е толкова добро, колкото всеобщите проверки на миналото, не може да надмине основната линия на демократите в колебаещите се щати?
 
 
Не съм сигурен какво точно обяснява разминаването между социологическите проучвания и изборните резултати
 
 
 
 Резултатите от изборите обаче съвпадат с резултатите от други проучвания.
Всъщност повечето републиканци не изпитват никакъв натиск да действат по отношение на контрола върху оръжията, тъй като избирателите са толкова склонни да им се доверят по въпроса за оръжията, колкото и на демократите.
 
 
Проучване на изследователския център "Пю" от началото на тази година показа, че 38% от американците са съгласни с републиканците по отношение на политиката за оръжията в сравнение с 37%, които са съгласни с демократите - констатация, която е в рамките на допустимата грешка и е постоянна в проучванията.
 
 
В същото време социологическо проучване на CNN/SSRS от началото на тази година установи, че ентусиазмът по въпроса за оръжията е, ако изобщо има такъв, на страната на републиканците. Четиридесет и пет процента от гласоподавателите, които клонят към републиканците, заявиха, че политиката по отношение на оръжията е изключително важна за техния вот за Конгреса през 2022 г. , докато 40 % от гласоподавателите, които клонят към демократите, казаха същото. Тези, които са заявили, че политиката за оръжията е един от най-важните им проблеми, е по-вероятно да подкрепят Доналд Тръмп през 2020 г. , отколкото Джо Байдън.
Дали събитията в Ювалди ще променят мнението на някого? Очевидно е твърде рано да се каже
 
 
 
 
 
 Но си струва да се отбележи, че след гореспоменатите стрелби в Колумбайн, Нютаун и Паркленд процентът на американците, които искат по-строги закони за оръжията, се е увеличил.
 
Ако демократите искат да накарат републиканците да се присъединят към тях в стремежа им за затягане на законите за оръжията, това трябва да стане сега. Ако това не се случи, историята ни казва, че вероятно няма да има друг шанс, докато за съжаление не се случи друга масова стрелба.
 
 
 
 
 
 

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

телец