Свързани новини

06.10.2020 15:40

Защо не сме като Полша и Унгария и защо еврорезолюцията е срещу властта, не против България?

Видян 5739 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

             Две пропагандни тези на властта учудващо лесно и безкритично проникват в медиите. Първата е, че Европарламентът приемал резолюция „срещу България”. Не, той просто фиксира проблемите, които този режим създаде в нашата страна. А слагането на знак за равенство между Борисов и България напомня на „държавата съм аз” на Луи XIV. Обаче не живеем в абсолютна монархия, нито преди 3 века. Водим се „демократична, правова и социална държава” по Конституция. Текст от преамбюла, който проектът на ГЕРБ, апропо, зачерква от основния ни закон, в момента ремонтиран от Деси Атанасова - Тежката Артилерия, неуспелия актьор Тома Биков и плеймейтката – спецтанцьорка Елена Пешева от ВОЛЯ. Ето срещу тази власт е резолюцията на Европа. Както и 92,4% от българите според вчерашната социология на Алфа Рисърч (7,6% доверие в парламента, при 11% при Виденов; 12,6% доверие в кабинета Борисов 3, вече под Орешарски).
Втората пропаганда теза е: „какво толкова, властите в Полша и Унгария откога са в тази ситуация”. Дори не коментираме, че Орбан се яви на дебатите в Европарламента за липсата на законност при режима му. По-важното е, че ние не сме като Полша и Унгария в очите на ЕС и САЩ и е важно да го знаем всички. Защо?
Най-елементарното е, че тези държави са от една страна в сърцето на Съюза, а от друга са негова и на НАТО защита срещу Русия. От друга страна, и двете имат собствено мнение, каквото ние нямаме. Например, след седмица трябва да имаме не само внесен, а и гласуван план за евромилиардите от спецпрограмите. Нямаме!
Полша е една от най-големите по население и като пазар държави в ЕС. Тя влиза в няколко важни съюза. Единият е Вишеградската четворка, често разширяваща се до петица с Австрия, чиито ексколонии обединява. Другият е новоучредената от САЩ и лично от държавния секретар Помпео в началото на август Люблинска група, заедно с еврочлена Литва, с която Полша е била в една държава, и с Украйна. Към тройката в средносрочен план трябва да се влее и Беларус без Лукашенко – нещо като обединяване на някогашните полски земи от Балтийско до Черно море. Концепция, която Варшава гради точно век – от 1920 г. Към тази група бройте за наблюдатели и съмишленици негласно и другите две прибалтийски членки на ЕС Латвия и Естония. Третият важен съюз с участието на Полша е на Северните държави, заедно с еврочленовете Дания , Швеция и Финландия, с НАТО-вска Норвегия плюс далечна Исландия. Това е най-богатият клуб в света, обединяващ най-проспериращите и най-социалните държави на цяла Европа.
И най-важното: Полша е най-верният съюзник на САЩ на Стария континент. Нейната роля винаги да разделя Германия от Русия е стратегически най-важна за американците, което се доказва и от преместването на войски от западния й съсед на нейна земя, и от инсталирането именно там на терминала за щатски втечнен газ. Това е основен приоритет на Тръмп и


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 06.10.2020 17:14

    А най-важното е, че нито Орбан, нито Бабиш са били мутри престъпници и лежали в затвора за кражби на коли като нашия герой!!!

RSS

Най-нови

 Георги Георгиев

Спряхме Аферата с имотите в Южния парк: Георги Георгиев

"Спряхме Аферата с имотите в Южния парк ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни