Това е втори път, в който Ню Йорк има проблем с депозитния продукт на Nexo

Свързани новини

05.10.2022 14:50

Защо криптопирамидата NEXO не спази забраната да работи в САЩ и крие ли бизнеса си в България?

Видян 7899 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Защо, след като САЩ оставиха българската криптокралица Ружа Игнатова да развърти 5 млрд.долара за несъществуваща пирамида, създадена от нея, а сега се опитват да я заловят по света – тя най-вероятно е в Дубай, сега се насочиха към също нашата криптоплатформа NEXO, завъртяла над 800 млн.долара в Америка според разследванията в 8 щата и пак в ОАЕ ли ще се озоват създателите й?


„Според обвинението на щата Ню Йорк, Nexo работи в нарушение на закона (конкретно Martin Act and Executive Law, който регулира финансови инструменти и ценни книжа) чрез два от продуктите си - борсата в платформата, която позволява закупуване и обмяна на криптовалути, както и депозитния продукт, който позволява вкарването на криптовалути в сметка и извличането на лихвен доход от тях.


Това е втори път, в който Ню Йорк има проблем с депозитния продукт на Nexo. През октомври 2021 г. щатът нареди на Nexo да спре тази си дейност, под предлог че тя е предлагане на ценни книжа (securities). Същото писмо тогава получи и платформата Celsius, която има идентична дейност с тази на Nexo. Впоследствие при криптосрива тази пролет тя спря тегленията от потребители и към момента е в несъстоятелност.


Според прокуратурата на Ню Йорк, (б.р. която в момента активно преследва и изправя на съд за финансови машинации и експрезидента Тръмп и неговото семейство), Nexo е лъгала клиентите си, че работи съгласно закона. "Уебсайтът на Nexo и други маркетингови материали неколкократно са включвали в себе си погрешни твърдения по отношение на сигурността и съответствието със законите от страна на Nexo. Например в отговор на медийни публикации относно първоначалното разследване на офиса на прокуратурата Nexo направи грешно публично изявление, в което отрича да търгува с ценни книжа или стоки в Ню Йорк", пише в обвинителния акт. "Въпреки че Nexo предприе някои стъпки в тази насока, организацията продължава да работи като нерегистриран търговец на ценни книжа и понастоящем обслужва няколко хиляди инвестиционни сметки от Ню Йорк."


По отношение на двата продукта прокуратурата прилага информация от компанията към регулаторите. Nexo предлага различни нива на лихви на депозитния си продукт. За най-високия си клас клиенти, Platinum, лихвите достигат до 36% за по-слабо известни криптовалути като Axie Infinity, както и 12% за депозити в стейбълкойни като USDC, USDT и DAI, чиято стойност е закрепена към тази на долара. Депозитите в Bitcoin и Ethereum, най-известните криптовалути, носят съответно 7 и 8% лихвa (б.р. всички те са огромни на фона на 0% лихва по депозитите в банки и са нереални за постигане в период на епохални борсови спадове в САЩ, не само 36-те на сто премия).
Според прокуратурата след писмото за спиране на дейност през октомври 2021 г. Nexo е уведомила властите чрез имейл, че "е спряла всичките си услуги в Ню Йорк, включително Earn и борсовите услуги". Тогава Nexo твърди пред прокуратурата, че е идентифицирала около 10 хил. потребителски акаунта от Ню Йорк, от които 900 с влогове в депозитния продукт.


Според щатските власти обаче спирането на продукти не се е случило. Прокуратурата се позовава на данни от самата Nexo, според които към 31 януари 2022 г. е имало 5500 активни акаунта, ползващи депозитния продукт, със средства на обща стойност 11.6 млн. долара. Към 31 юли 2022 г. броят на акаунтите е паднал до 5000, а средствата в портфейлите - до 1.88 млн. долара.
Иначе от документите става ясно, че към края на юли 2022 г. Nexo има над 93 хил. клиенти в САЩ на продукта си Earn, по чиито сметки е имало около (б.р. всъщност над според данните на американските регулаторни органи) 800 млн. долара. Това също е рядък поглед към финансите на Nexo, която оперира през множество компании и приходите й на глобално ниво не са известни.


В България компанията оперира през дружеството Ен Ди Ес, в което се намира екипът, който поддържа самия продукт. За 2021 г. Ен Ди Ес отчита 27.8 млн. лв. приходи и 4.1 млн. лв. печалба, като към юли 2022 г. в дружеството са наети 550 души...


Официално Nexo посочва на сайта си, че не работи в България, Естония, Куба, Централна африканска република, Сирия, Северна Корея и щатите Ню Йорк и Върмонт”, пише Капитал.
Но повече за българските адреси на криптоимперията около пирамидалната структура NEXO, която твърди кой знае защо, че не работи в България, както твърди и, че не работи в щатите, които я разследват, ще четете в следващите ни епизоди, както и кои са лицата в кръга.


Интересно е също, че българските власти проспиват казуса, както проспаха и предишния случай с Ружа Игнатова.
Например година и половина Бойко Рашков като вътрешен министър, когото се опитват сега да ни пробутват за шеф на Антикорупционния орган КПКОНПИ? Дали пък не е валяло в нечии джобове?


 


Илиян Костадинов


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

козирог