Особено в студения сезон, в който сме в момента, който допълнително натоварва психиката и физиката заради намаленото количество естествена светлина.

Свързани новини

15.01.2023 07:01

Защо е правилно сутрин да мечтаем и да визуализираме, а не нощем

Видян 21500 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Модните инста-гурута и екзотерични книги и лекции се опитват да обяснят, че е достатъчно да поискаме нещо, да го произнесем на глас пред Вселената и мечтите ни ще се сбъднат, както прогласи в интервю за нас и една от най-запалените им пропагандаторки - поплегендата Силвия Кацарова. „Това е неправилно”, отсича известният психолог Марк Бартън и посочва лайфхак как е правилно и резултатно да извършим процедурата.

Първо той уточнява, че нощем преди лягане или докато заспиваме е неподходящо време да отправяме послания за бъдещи сбъдвания. Проблемът е чисто биохимичен.

Когато споделяме мечтите си, ние отделяме допамин. Това е наркотичен хормон, който ни води до еуфория. Вредно е, ако го отделяме преди лягане, защото това ще навреди на съня ни и дори при събъждане на другата сутрин ще бъдем унили, с натежали глави и мисли, негативни, а оттам има една крачка до депресията, следвана от деградацията.

Особено в студения сезон, в който сме в момента, който допълнително натоварва психиката и физиката заради намаленото количество естествена светлина.

Взривяването на този хормон е важно да се прави във време, когато това може да ни повлияе позитивно и да се насочим от мисли към предприемане на реални действия, за да получим реализация на мечтите/желанията.

Те са идеи и представляват първия етап от нашия план за сбъдване. За да станат мечтите реалност, вторият етап е да съберем необходимата информация как можем да ги осъществим в реалността.

На тази база, на третия етап трябва да подредим приоритетите си в живота така, че да отворим път за реализацията на въпросните мечти. Това става във вид на проект/конкретен план.

Четвъртият етап, след като първо сме поставили целта, после сме се информирали как истински да я постигнем, а след това сме и начертали пътна карта за сбъдване, пристъпваме към конкретните действия да превърнем желаното в действително.

Ако разчитаме само на отправени послания и просто скициране и дори непрестанно гледане с визуализации на „карта/плакат/квадрат на желанията”, както е модно са се съветва, се поставяме в опасност за това, което учените наричат „хормонална зависимост”. Тя не е много по-различна от зависимостта към алкохол или наркотици.  

Същото важи и за друга модна практика – афирмацията, която работи с метода на мащехата на Снежанка и огледалцето, което уж я убеждава в собственото й съзнание, че е най-красива на света.

Всъщност самоубеждаването/самоутвърждаването според експерта не е реален и пълноценен когнитивен инструмент, а може да бъде евентуално само помощно средство. То нито е универсално, нито винаги работи, нито може да му се разчита за някакви чудеса и магии.




(Image: Yuganov Konstantin/Shutterstock)



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

телец