Ето подборка на някои от кадрите, които показват какъв съзнателен избор правим за ски ваканцията", пише експертът Лияна Панделиева.

Свързани новини

02.02.2023 09:45

Защо Австрия, а не БГ е ски-хитът този сезон

Видян 1438 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


"По БНТ отново за темата за зимния туризъм и цените по курортите. От това, което чувам, цените са сходни с тези в Австрия.

След 11 поредни години в Австрийските Алпи ще кажа няколко неща:
- цената на всеки питеен или хранителен продукт на пистата струва точно толкова, колкото и в града.
- Тоалетна може да се ползва във всяко заведение без изключение и никой не иска от клиента консумация.
- Направени са тоалетни с гледка с огледални стъкла и човек гледа от върха из цялата околност.
- цената на лифт картата покрива ползването на 270 лифта, около 800 км. писти, безплатен автобусен транспорт за целия регион и безплатни паркинги - открити, многоетажни, подземни.
- цената на лифт картата в курорт, където се е провело Световно първенство по ски алпийски дисциплини е с няколстотин лева по-евтина от тази у нас.



- Ако те държат краката, няма проблем на ден да изминаваш между 60 и 100 км, защото няма такова нещо като чакане на лифт. Когато едновременно се изсипаха три автобуса със скиори на един от началните лифтове, докато седнем в десетместната кабинка чакахме около 4-5 минути.
- Пистите са достатъчно широки, та там никога да не се случва струпване на хора. На някои, известни с по-трудния си релеф, почти винаги е отцепена част в ляво, където се провеждат тренировки по слалом или гигантски слалом. Поне за два завоя всеки може да се спуска редом с някой от претендентите за световна доминация.

Какво обаче е наистина важно: Това е атмосферата. Няма напрежение, няма лошо настроение, в най-трудните в атмосферно отношение дни ски училищата вадят малките деца, за да ги учат на справяне при виелица, мъгла, дълбок сняг и лед.

Цената не е самостоятелен фактор, а функция на цялостно преживяване. Да си представим как се намира паркомясто на Банско или на Боровец - ти вече ругаеш и се биеш по главата още докато опитваш да се позиционираш някъде из Северния ледовит океан. Цената за паркинга е каквато си ще неговият собственик и тя може да е по-висока от дневната цена за хотел. Отделно е тази за картата, отделно е дрането с цените за храна по пистите и накрая, за десерт, е чакането на безкрайни опашки, за да се пуснеш по писта и половина.

Тази година за първи път срещам толкова много националности по пистите. Там беше детски ски клуб от Чили - чак не повярвах на емблемите на якетата им, та отидох да попитам треньора. Беше пълно с чехи, поляци, англичани (никога преди толкова много англичани!), австралийци, унгарци (естествено!), румънци. Тенденцията е ясна: хората искат гарантирано качество и никакви извинения.

Ако човек иска да кара ски, да се разглоби от каране, да се натовари, то това няма как да се случи у нас. Да, ние сме отлично място за начинаещи, са семейства с деца, които искат да опитат заедно няколко урока. Предлагаме страхотни условия за СПА релакс, но това няма общо със ските.

Може би е крайно време да престанем да сравняваме. Всеки решава каква е целта му: малко свободно време близо до природата и час-два плъзгане със ски или каране на макс по 6 часа, докато тялото затрепери от преумора.

Казано накратко: ако търсиш състезателно трасе, не отиваш с колата си на междуселски път.

Ето подборка на някои от кадрите, които показват какъв съзнателен избор правим за ски ваканцията", пише експертът по туризъм Лияна Панделиева.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

дева