Разликата в дизайна на опаковката е миниатюрен, явно зависи от тренда на пазара, но става въпрос за все същата Милка Алпийско мляко.

Свързани новини

28.02.2023 14:59

Защо 1 шоколад е над двойно по-скъп във Фантастико, отколкото в Студ.град

Видян 10068 пъти | Коментари 1
Гласували 10 рейтинг: 3.8000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Класически шоколад Милка, при това оригинално немско производство, струва точно 1.70 лв. в малкия магазин до популярното заведение Ъмбрела на главната улица на Студентския град, като срокът на годност изтича преди Коледа – на 23 декември, т.е. след близо година.


В близката BILLA и недалечния LIDL цената на същия продукт, но произведен в Своге, България или в Румъния е 3,19 лв. В още по-близкото Фантастико и в новото – на бул. Симеоновско шосе до входа на Студентския град цената е повече от двойна 3,49 лв. Виждате двата образеца на снимката. Разликата в дизайна на опаковката е миниатюрна, явно зависи от тренда на пазара, но става въпрос за все същата Милка Алпийско мляко.


Направихме експеримент и се видя, че дори в денонощен магазин на ул. Алабин в сърцето на София – а те винаги са с една идея по-скъпи заради 24-часовата работа, Милка италианско производство е 49 стотинки по-евтина от предлаганата в BILLA и LIDL и 79 ст. по-изгодна, отколкото във Фантастико.


Трети търговски обект – пекарна и хранителни стоки, намиращ се на ул. Цар Самуил в идеалния център, където Милката е такава, каквато продават споментатите вериги, е 69 ст. по-евтина от  BILLA и LIDL и 99 ст. от Фантастико. Зарежда 30 шоколада седмично срещу десетките хиляди за всяка от споменатите вериги, които – на тази база – получават и много по-изгодни доставни цени. Но продават значително по-скъпо от малкия магазин-закусвалня.


Няма нужда да обясняваме, че както беше лабораторно доказано и от Българската агенция за безопасност на храните, продуктите на марките за Западна Европа, са с по-добро качество от произведените за Източна Европа. Нищо че са един и същи бранд и „модел”, какъвто е случаят с класическата Милка Алпийско мляко, за която пишем.


Без да сме Комисията за защита на потребителите, тези неща ни правят впечатление. Не знаем дали Казусът Милка е станал едно от онези 370 нарушения, определяни като спекула, които е открила КЗП за десетина дни у нас, но е отчайващ пример за наглост.


Имаме и други наблюдения за още по-скъпи шоколади, които могат да се намерят за 3 лв. в малки обекти с миниатюрни обеми доставки и следователно - отстъпки, докато ги продават и за 5 лв. във веригите, където обемите и отстъпките са несравнимо по-големи, както и измамата на бедния български потребител. При друга известна швейцарска марка от 2,50 лв. в квартален магазин в Борово цената удря двоен таван във Фантастико.
Търговците се оправдават с „паралелен внос”. В границите на ЕС обаче това е напълно законно свободно движение на стоки. Което, на всичко отгоре, е в полза на потребителите. Защо ли не го правят големите играчи, чиито цени биха били значително по-ниски от показаните като положителен пример от нас?


Илиян Костадинов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Пенчо Петков 01.03.2023 17:27

    Изключително слаба статия.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

близнаци