Целта ни е да възстановим сградата в първоначалния й вид, като се реставрират и запазят оригиналните елементи от фасадата и интериора, както и покритите зимни градини.

Свързани новини

13.03.2023 16:03

Започва реставрацията на минералната баня в Овча купел

Видян 1256 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


"Започваме реставрацията на минералната баня в „Овча купел“.
Поисках от държавата да прехвърли сградата на общината, за да можем да я възстановим и съхраним като част от архитектурното наследство на София.

 Строителството на банята по проект на арх. Георги Овчаров започва през 1920 г., а през 1933 г. – отваря врати. В края на 80-те години е затворена и започва да се руши. През 2017 г. пожар нанася сериозни щети на интериора.

 Целта ни е да възстановим сградата в първоначалния й вид, като се реставрират и запазят оригиналните елементи от фасадата и интериора, както и покритите зимни градини.

 С реставрацията връщаме и първоначалната функция на банята – възстановяват се големите басейни с минерална вода, душовете и се обособява релакс-зона. В сградата ще бъде създаден и научен център за изследване на минералната вода.

 Реставрацията се финансира със средства от бюджета на Столичната община и от оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“", съобщи кметът Фандъкова.


"Заделили сме от бюджета на София над 4.4 млн. лева и сме спечелили 3 319 912 лв. – безвъзмездна финансова помощ по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ към Изпълнителна агенция “Програма за образование“. Така с близо 8 милиона ще върнем банята на столичани", заяви шефът на СОС Г. Георгиев.


"Повече от 40 години тази красива сграда тъне в разруха. Дълги години Минералната баня е държавна собственост и по инициатива на кмета Йорданка Фандъкова в началото на мандата тя е прехвърлена на общината. Веднага бяха предприети действия заедно с колегите от Музея за история на София и от Софийския университет да се кандидатства, за да можем да възстановим този архитектурен шедьовър. Надявам се до края на годината това вече да е факт.


Минералната баня в кв. „Овча купел“ е едно от най-значимите архитектурни постижения Георги Овчаров. Решението за изграждане на една от най-модерните бани след Освобождението е на министър Райко Даскалов от правителството на Александър Стамболийски (БЗНС). Строежът на минералната баня започва през 1920 г., продължава с прекъсвания до 1933 г. и струва на държавата 30 милиона тогавашни лева", каза още той.



Снимки – Аделина Ангелова








Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

близнаци