Според Борел комбинираните разходи за отбрана в целия блок са се увеличили само с 20% от 1999 г. до 2021 г. в сравнение с 66% за САЩ, 292% за Русия и 592% за Китай

Свързани новини

23.05.2022 18:01

Запасите от оръжия на ЕС са изчерпани: Борел

Видян 7552 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ЕС трябва да поеме по-голяма отговорност за своята сигурност и да компенсира недостатъците, които бяха подчертани от конфликта между Русия и Украйна, предупреди ръководителят на външната политика на блока Жозеп Борел.




"Най-очевидният пример" за такива липси са "изчерпаните запаси в резултат на военната подкрепа, която оказахме на Украйна", написа Борел в блога си в неделя.




Но има и много други, "наследени от предишни бюджетни съкращения и недостатъчни инвестиции", добави той.


 


 


Според Борел комбинираните разходи за отбрана в целия блок са се увеличили само с 20% от 1999 г. до 2021 г. в сравнение с 66% за САЩ, 292% за Русия и 592% за Китай.




Събитията в Украйна доведоха до "тектонична промяна на европейския пейзаж на сигурността", подчерта дипломатът. "Вече е ясно, че Европа е в опасност. "




При тези обстоятелства "ЕС трябва да поеме по-голяма отговорност за собствената си сигурност", което ще изисква създаването на "модерни и оперативно съвместими европейски въоръжени сили, които да се насочат към по-високия сегмент на спектъра и да се стремят към увеличаване на способностите и силите", посочи той.


 


 


Инвестициите във военната сфера трябва да бъдат координирани между държавите-членки на ЕС, тъй като едностранните действия на страните могат да се превърнат в "загуба на пари с риск от увеличаване на съществуващите пропуски и ненужно дублиране", предупреди Борел.




Дипломатът назова три основни насоки за действие, които в крайна сметка трябва да позволят на блока да премахне сегашните пропуски в отбраната си.




Те включват работа по бойната готовност на техните сили и попълване на запасите, модернизация на противовъздушната отбрана, кибернетичните и космическите способности и съвместно разработване на бъдещи ключови способности, като например основни бойни танкове.


 


 


"Сега е моментът да дадем тласък на европейската отбрана. Трябва да укрепим европейската отбранителна индустриална база и да разполагаме с необходимите военни способности. Да можем да увеличим военния си капацитет, за да се защитаваме, да направим НАТО по-силна и да подкрепяме по-добре нашите партньори, когато е необходимо", настоя Борел.


 


Москва осъжда участието на ЕС в украинския конфликт и нарастващата му милитаризация, а руският външен министър Сергей Лавров заяви по-рано този месец, че блокът "се превръща от конструктивна икономическа платформа, каквато първоначално трябваше да бъде, в агресивен военен играч, чиито амбиции се простират далеч отвъд европейския континент.




ЕС "върви по стъпките на НАТО", настоя Лавров. Двата субекта са в процес на сливане и в бъдеще ЕС ще функционира само като продължение на водения от САЩ военен съюз - каза Лавров.


 


Освен че наложи санкции на Русия, ЕС вече отпусна 2 млрд. евро за военна помощ на Киев в конфликта му с Москва. През април Борел заяви, че "тази война трябва да бъде спечелена на бойното поле" Той също така обеща, че "ЕС няма да позволи на Украйна да се лиши от военно оборудване".


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 23.05.2022 21:18

    нали точно това цели САЩ _да постави Европа в нок_даун,да я изтощи и унищожи........а глупаците продължават да са в подчинение.....

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

дева