Жена гласува по време на референдум в подвижна избирателна секция в Мариупол, Донецка народна република, Украйна, на 23 септември. (AP)

Свързани новини

23.09.2022 16:37

Западните страни се обявиха против подкрепяните от Русия "фалшиви" референдуми в Украйна

Видян 1740 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Четири окупирани от Русия области в Украйна започнаха да гласуват на референдуми за присъединяване към Русия, според техните сепаратистки лидери. Референдумите са незаконни по силата на международното право и се отхвърлят като "измама" от западните правителства и Киев.

Ето какво казват правителствата по света:

Обединеното кралство:

Резултатът от "фалшивите" референдуми за отделяне в четири окупирани от Русия украински региона "почти сигурно вече е решен", заяви в петък посланикът на Обединеното кралство в Украйна.

"Ще бъдат оповестени резултати от нещо, което не се е случило. Чудя се дали някой изобщо ще бъде призован да гласува. Няма да им се наложи. Резултатът почти сигурно вече е решен", заяви Мелинда Симънс в Twitter.



Швейцария:

"Швейцария осъжда фалшивите референдуми в някои части на Украйна", заяви Федералният съвет на Швейцария в изявление от петък, като добави, че "референдумите, които се провеждат в момента в украинските територии, частично окупирани от Русия, не отговарят на закона и са незаконни според международното право"

Осъждайки нарушението, Федералният съвет също така заяви, че "няма да признае резултатите от нито един от тези фалшиви референдуми"

Председателят на Конфедерация Швейцария Игнацио Касис ясно изрази тази позиция пред руския външен министър Сергей Лавров в Ню Йорк в сряда, когато представители на страните от целия свят се събраха за 77-ата сесия на Общото събрание на ООН, се казва още в изявлението.


НАТО (съюз, ръководен от САЩ)

"Осъждаме по най-категоричен начин плана за провеждане на така наречените "референдуми" за присъединяване към Руската федерация в украинските региони, частично контролирани от руската армия", се казва в изявление на Северноатлантическия съвет, основния орган за вземане на решения в НАТО.

"Съюзниците не признават и никога няма да признаят незаконното и нелегитимно анексиране на Крим от страна на Русия. Фалшивите референдуми в Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област в Украйна нямат никаква легитимност и ще бъдат грубо нарушение на Устава на ООН. Съюзниците от НАТО няма да признаят тяхната незаконна и нелегитимна анексия", добави съветът.


 На снимката: Жена гласува по време на референдум в подвижна избирателна секция в Мариупол, Донецка народна република, Украйна, на 23 септември. (AP)


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 24.09.2022 00:02

    Успешен референдум, приятели!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.