Путин припомни, че цената на петрола сорт Брент се е повишила до 130 долара за барел на фона на опасенията за възможен недостиг, но през последните дни цените са спаднали с 20-30 долара заради прогнозите за забавяне на световната икономика.

Свързани новини

09.07.2022 07:07

Западният икономически блицкриг се провали: Путин

Видян 3352 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Западните държави се провалиха в опитите си да дестабилизират руската икономика със санкции, заяви президентът Владимир Путин на правителствено заседание по икономически въпроси.

"В резултат на действията на Централната банка, на мерките, които бяха предприети своевременно от правителството. . . беше направено много. И така нареченият "блицкриг", който нашите недоброжелатели се опитаха да проведат по отношение на Русия, икономическият "блицкриг", разбира се, се провали", каза той.

Въпреки това президентът призна, че ограниченията са навредили на икономиката на страната и че "все още има много рискове".


Путин призова в отговор на настоящите предизвикателства, свързани със западните санкции, руските енергийни компании да работят в дългосрочна перспектива. Газификацията на регионите в страната и диверсификацията на износа трябва да бъдат ключови задачи за правителството, подчерта той.

По думите на руския лидер правителството вече обмисля варианти за развитие на железопътна, морска и тръбопроводна инфраструктура за доставка на руски петрол и петролни продукти в приятелски страни, както и на газопреносна инфраструктура за увеличаване на доставките на газ за Азия и вътрешния пазар.


Говорейки за общата икономическа ситуация, той изтъкна, че световните пазари "все още са в безпорядък поради призивите на Запада да се откаже от руските енергийни ресурси"

Путин припомни, че цената на петрола сорт Брент се е повишила до 130 долара за барел на фона на опасенията за възможен недостиг, но през последните дни цените са спаднали с 20-30 долара заради прогнозите за забавяне на световната икономика.

Руският президент припомни на аудиторията си, че многократно е предупреждавал европейските лидери за настоящата ситуация на световния енергиен пазар, но никой не се е вслушвал. "Те се отнесоха толкова пренебрежително към предупрежденията ни. Това е точно ситуацията, за която предупреждавахме, и която се случва днес", отбеляза той.


Путин също така посочи, че ако западните страни продължат политиката си на санкции, това може да доведе до катастрофални последици за световния енергиен пазар. Антируските санкции нанасят много по-големи щети на тези, които ги въвеждат, каза той.

В същото време ситуацията на руския енергиен пазар е стабилна въпреки режима на санкции, обясни президентът. Според него производството на петрол и газов кондензат през юни е достигнало 10,7 млн. барела на ден, което е с 500 000 барела повече от предходния месец. Като цяло добивът на петрол в Русия е нараснал с 3,5% от началото на годината. Добивът на газ за периода от януари до май е намалял незначително, само с 2%, добави президентът.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

скорпион