В сряда генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че торовете и хранителните продукти от Русия трябва да бъдат достъпни на световните пазари без пречки

Свързани новини

20.05.2022 09:25

Западът трябва да обвини собствения си "космически кретенизъм" за задаващата се криза: Медведев

Видян 2224 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Русия няма да изнася храни в ущърб на собствения си пазар, заяви заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия и бивш президент Дмитрий Медведев, като добави, че Западът трябва да обвини собствения си "космически кретенизъм" за задаващата се криза.




В дълъг пост в Telegram Медведев коментира неотдавнашните изявления на западните лидери относно продоволствената сигурност. Тъй като Русия и Украйна са основни доставчици на пшеница, на които се падат около 30% от световния износ, цените значително нараснаха след началото на руската военна офанзива в съседната държава и последвалите санкции, наложени на Москва от САЩ, ЕС, Обединеното кралство и някои други западни държави.


 


В сряда генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че торовете и хранителните продукти от Русия трябва да бъдат достъпни на световните пазари без пречки.


 


Медведев се съгласи, че без доставки на пшеница и други хранителни продукти от Русия на страните вносителки "ще им бъде много трудно", особено, както отбеляза той, защото без руски торове "на полетата им ще растат само сочни плевели".
 
 

 "Ами. . . това е тъжно. Те сами са си виновни за това", пише той.




Според Медведев Западът сега "отстъпва", защото "всички тези адски санкции са безполезни, когато става дума за жизненоважни неща", като например храна или енергия.




Санкциите пречат на желанието на всички да живеят нормално и в благоденствие - твърди бившият руски президент. Разширяването на НАТО и "бъркотията с изчисленията на дълговете, плащанията и други неща" са влошили ситуацията, каза той.




"И това, което най-много пречи, е собственият космически кретенизъм на Запада", твърди той.


 


Според Медведев Русия е готова да изпълни всички свои задължения, но има право да очаква известна помощ от търговските си партньори. В противен случай, подчертава той, в това няма логика: "От една страна, ни се налагат безумни санкции, а от друга, [Западът] изисква доставки на храни. "


 


"Това няма да се случи, ние не сме идиоти", каза той и добави, че няма да има експортни доставки в ущърб на руския пазар.


 


"Храната за гражданите на Русия е свещено дело", каза той.




По-рано в четвъртък съветникът на руския президент Максим Орешкин прогнозира глобален глад, който според него ще започне "до края на есента или до края на годината".




От началото на руската военна офанзива в Украйна в края на февруари Москва, Киев и различни западни играчи се обвиняват взаимно в надвисналата продоволствена криза.


 


 По време на срещата на върха на Г-7 през март френският президент Еманюел Макрон представи глобална "инициатива за продоволствена сигурност".


 


Той включва спешен план за освобождаване на запаси в случай на криза, многостранен ангажимент да не се налагат ограничения върху износа на селскостопански суровини, временно увеличаване на праговете за производство, подкрепа за устойчивото производство на храни в най-уязвимите страни и създаване на механизъм, който да им позволи да се снабдяват със селскостопански продукти "в достатъчно количество и на разумни цени", ако възникне необходимост.


 


 Снимка: Ройтерс


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес ще имате доста неща за уреждане

Днес ще имате доста неща за уреждане. Преди обяд