Свързани новини

18.02.2014 11:55

Закопчаха служителка на ДАТО, продавала данни кой е подслушван и защо

Видян 1388 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вчера при съвместна операция на Софийската градска прокуратура, ДАНС и ДАТО е била задържана служителка на ДАТО на работното си място при извършване на престъпна дейност, предаде нюз.бг.


Задържаната се казва Антоанета Първанова и срещу нея вече има повдигнато обвинение по чл. 357 от НК за издаване на държавна тайна. В рамките на операцията до момента са задържани общо 4 лица.


На извънредна пресконференция в Съдебната палата шефът на ДАТО Цветан Китов обясни, че Първанова е служителка в ДАТО от 2010 г. и работата й е била да извършва проверки по постъпилите искания за прилагане на СРС-та, след което да задвижи исканията по веригата.


След внедряването на система за сигурност, контролираща служителите от края на миналата година, в ДАТО са засекли нерегламентираната й дейност и веднага са препратили сигнала към ДАНС.


Служителката е имала нерегламентиран достъп до информация за прилаганите СРС-та, като е правила проверки срещу заплащане, дали за определени лица се прилагат СРС-та, с какви мотиви се прилагат и кой работи по тях.


Ценовият й разпис е варирал между 500 и 3000 лв., като някои от поръчителите са имали „месечен абонамент" за проверки, дали и защо техните телефони се подслушват. По думите на Китов вече има доказателства за няколко поръчители.


Заместник главният прокурор  Борислав Сарафов допълни, че това не са улични дилъри, а лица на по-високо социално ниво. Политици обаче сред тях нямало, категоричен бе Сарафов.


Посредници в схемата са били близки служителки на задържаната. От задържаните вчера четирима единият е бил зет й. Той вече е направил пълни самопризнания и сътрудничи на разследващите органи.


За момента по данни на службите е известно, че Първанова е изнасяла класифицирана информация в периода 5 ноември 2013 - 27 декември 2013 г. Сарафов обаче подчерта, че при по-нататъшните разпити и разследвания времевият диапазон може и да се разшири.


Сарафов определи щетите от подривната дейност на Първанова като неизмерими, тъй като изнасяната информация е затруднила хода на много разследвания. Той подчерта, че това е заплаха за националната сигурност, тъй като тези разследвания може да са били за леки престъпления, но може и да стигат до финансови измами, икономически престъпления и шпионаж.


Шефът на ДАНС Владимир Писанчев се похвали, че неговата агенция е извършила цялата оперативна работа по случая. Той уточни, че за момента службите остават пестеливи в съобщаването на данни по случая, тъй като по него още се работи.

Случаят е много сериозен, изтъкна той, като не пропусна да отбележи, че разкриването му е било възможно именно заради взаимния контрол, който си налагат двете самостоятелни звена - ДАНС и ДАТО.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

водолей