“Новото в законопроекта е разследващите правомощия на инспекторите и възможността да се обжалват отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство и прекратяването на досъдебните дела,” поясни Славов.

Свързани новини

14.07.2022 13:44

Законът за антикорупционната комисия с разследващи правомощия е стъпка напред в съдебната реформа: ДБ

Видян 815 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Предложението, което направи мнозинството за приемане на нов закон за антикорупционната комисия с разследващи правомощия на инспектори вътре в комисията е стъпка в правилната посока. Дава се възможност за специализация на хора, които са със специфични умения, така че да могат да разследват корупционните престъпления.

Това заяви заместник-председателя на парламентарната група на “Демократична България” Атанас Славов в “Още от деня” като припомни, че по този начин в прокуратурата ще могат да пристигат готови разследвания.

“Новото в законопроекта е разследващите правомощия на инспекторите и възможността да се обжалват отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство и прекратяването на досъдебните дела,” поясни Славов.

“Така прокуратурата няма да може да си измива ръцете и да казва, че събрани доказателства не отговарят на някакви изисквания и т.н. И ако прокуратурата не повдига обвинения, ако отказва да образува производство, тези откази ще бъдат обжалвани. Това са две много важни мерки, за да имаме реална борба с корупцията в България”, каза още той.

Относно коментара на главния прокурор по отношение на новия закон за антикорупционната комисия, че отсъстват юридическите аргументи в него, Славов смята, че Иван Гешев отдавна е загубил публичния си авторитет. "Гешев не е дал нито един юридически документ за каквото и да било, той постоянно говори политически", заяви Атанас Славов и допълни, че криейки се зад тогата на главен прокурор той продължава да прави внушения и да говори политически, което е сериозен проблем. “Не споделям оценката на главния прокурор,” заяви Славов.

Депутатът каза още, че "Демократична България" е заела отговорна политическа позиция, казвайки, че ще опита да състави кабинет, ако получи мандат от президента с активното участие на "Продължаваме промяната".

Атанас Славов добави, че “Демократична България” ще проведе преговори с досегашните коалиционни партньори и с напусналите коалицията "Има такъв народ", като подчерта, че това е отговорното политическо поведение в момента.

“Нашата формула е кабинетът да е с по-експертен профил, фокусиран върху постигането на конкретни резултати в този ограничен лимит от време, който ще има и в крайна сметка да доведе до успокояване в българското общество, а не до ескалация на напрежение”, допълни той.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден план днес

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден