Версията за фалшивите снимки от спалнята на Борисов няма да мине пред Европарламента

Свързани новини

14.07.2022 13:23

Заключенията за снимките на Борисов с кюлчетата са на бг прокуратурата, а не на нашата мисия: Томаш Здеховски

Видян 3459 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Заключенията за снимките от София не са на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент, а на българската прокуратура. Това заяви пред OFFNews чешкият евродепутат Томаш Здеховски.

    "Априлската мисия на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент, която ръководих, беше насочена към контрола върху използването на европейските субсидии. България има история на мащабни корупционни скандали и широко разпространена организирана престъпност, която отдавна източва пари от бюджета на ЕС. Нашата мисия беше да променим механизмите за разпределяне на евросредствата, така че те да започнат да отиват при хората, които имат право на тях, а не при олигарси и мошеници.

    Получих информация за манипулирането на снимки от българската прокуратура и я споделих с останалите членове на делегацията. Следователно това не са наши заключения, а заключения на прокуратурата. Ние приехме за сведение тази информация. Прилагам заключението от нашата мисия" - каза Здеховски.

Версията за фалшивите снимки от спалнята на Борисов няма да мине пред Европарламента

Евродепутатът Здеховски предостави на OFFNews и писмото от Прокуратурата на Република България. Писмото е от две части. В първата се коментира дейността на Специализираната прокуратура, нейното значение и ефектът, който ще има закриването ѝ. Втората част засяга вече коментираното  разследване на "Барселонагейт" и снимките с пачки и кюлчета, за които се твърди, че са направени в спалнята на бившия премиер Бойко Борисов.

Публикуваме и пълния текст на кореспонденцията:

Информация относно досъдебни производства с висок обществен интерес под наблюдението на Специализираната прокуратура и на Софийска градска прокуратура.

I. По повод наказателното производство, придобило обществена известност като „Барселонагейт“ бихме желали да Ви предоставим следната информация:

Към настоящия момент досъдебното производство, както вече сме ви уведомявали в предишна наша кореспонденция и срещи, се наблюдава от Специализираната прокуратура. То е било образувано за това, че от месец октомври 2012 г. до месец декември 2015 г. на територията на Република България и чужбина, се участва в организирана престъпна група – структурирано трайно сдружение от повече от три лица, с цел да се вършат съгласувано в страната и в чужбина престъпления по чл.253 ал.1 от НК /пране на пари/, за което е предвидено наказание „лишаване от свобода“ повече от три години, като групата е била създадена с користна цел – престъпление по чл.321, ал.3, вр. ал.2 от Наказателния кодекс.

В хода на разследването са били проведени разпити в качеството на свидетели на пет лица. Назначени са данъчни ревизии на три физически лица и на две юридически лица. Към настоящия момент не са събрани достатъчно доказателства по смисъла на чл. 219 от Наказателно – процесуалния кодекс за виновността на конкретно лице в извършването на престъпление, поради което няма лица привлечени в процесуалното качество на обвиняеми.

В Специализираната прокуратура е получена Европейска заповед за разследване с издател „Окръжна прокуратура – Барселона – отдел Международно сътрудничество“, с което е изискана информация за събраните в хода на разследването доказателства, като е направено и искане за предоставяне на испанските власти на всички материали по делото. ЕЗР е изпълнена от СП на дата 24.02.2021 г.

Във връзка с изпълнението на испанската заповед за разследване наблюдаващият прокурор е поискал съдействие от българското бюро в Евроджъст за информация относно актуалния статус на разследването в Испания. На 08.06.2021г., чрез представителя на Кралство Испания в Евроджъст е получена информация, че разследването на испанските власти е прекратено с оглед принципа „ne bis in idem“, тъй като в Република България се провежда паралелно разследване с идентичен предмет.

Изготвени и изпратени са две европейски заповеди за разследване до испанските власти. С първата е поискано предоставяне на събраните писмени доказателства по това разследване в Испания. Същата е изпълнена, изпратена, получена и приобщена в материалите по досъдебното производство.

С втората европейска заповед за разследване е била изискана информация относно регистрацията, собствеността, дейността и капитала на две търговски дружества, документи за собственост на недвижим имот, както и информация относно регистрираните там лица; поискано е извършването на разпит в качеството на свидетели на лица – испански граждани, относно регистрацията на двете търговски дружества, паричните им потоци, придобиването от тяхна страна на конкретен недвижим имот в гр. Барселона, Испания, съответно


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 ЕНПлюбов 14.07.2022 13:48

    Този ЕНП-депутат дали е информиран, че и Гешев като Борисов е завършен престъпник и само чакаме кога ще излязат и неговите снимки, с които го държат на къса каишка

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят изисква пълната ви концентрация върху кариерата

Денят изисква пълната ви концентрация върху кариерата