28.10.2008 19:24

Закъсва ли ДСК?

Видян 5181 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ръстът на кредитите на нашия трезор е 70%, на депозитите – 21%


Един огромен въпрос изниква в последните дни с пълна сила и той е закъсва ли българската банка на народа ДСК покрай финансовата катастрофа, сполетяла Унгария. Както е известно, собственик на нашия трезор е кредитната институция ОТР от Будапеща.


Само онзи ден курсът на акциите на ОТР е 11,45%, което наложи банката да спре търговията с ценни книжа. Вчера имаше лек ръст, след като стана известна новината за обратно изкупуване от страна на трезора. Според в. Експрес поевтиняването на дялове от дружеството, търгувани на борсата в Будапеща, е 56% за месец.


Според авторитетния сайт darikfinance пък става въпрос за “5-годишно дъно”, а от началото на годината ценните книжа на ОТР имали спад от близо две – трети.


Още преди две седмици друг професионален сайт investor.bg описа тежкото положение, в което световната финансова криза постави институцията. Бяха цитирани думите на изпълнителния директор на банката Ласло Урбан, според когото “ОТР е в режим на оцеляване”.


Той добави и нещо по-важно за директните клиенти: „OTP няма възможност да посрещне нуждата на своите клиенти по отношение на исканията им за отпускане на кредити“.


В същото време според статистика на в. Капитал има интересна тенденция при ДСК. Докато ръстът на потребителските кредити на годишна база е 69,78%, този на депозитите е 21,10%. Търговските кредити са с ръст 64,93%.


Общата сума на отпуснатите заеми е 4,785 млрд. лева. Тази на привлечените депозити е 4,0428 млрд.лева. Разликата е 743 милиона лева като минус на кредитите спрямо влоговете на гоздишна база.


Интересно е и друго число – ДСК е дала почти двойно повече потребителски кредити от следващата я в класацията ОББ – 2,8 млрд. срещу 1,5 млрд. За щастие банката е направила повече от сто милиона лева печалба, макар Капитал да не обявява каква точно.


Унгарската криза обаче нарушава равновесието. По преценка на Файненшъл таймс, това е “свободно падане”.


Най-голямата банка в най-засегнатата от финансовия колапс държава е логично да има някои проблеми. Ако МВФ наистина се довери на правителството в Будапеща, което се клати от години, и отпусне инжекция от 14 млрд. долара, това задължително ще бъде под условие за затягане на финансовата дисциплина. Какво ще означава това? Вероятно никакво или почти никакво ново  кредитиране, нарастващи лихви по заемите и куп други неприятни условия, прогнозират икономисти.


Във финансовите кръгове вече се говори, че банката – майка все повече разчитала на резултатите на своя български филиал. Дали обаче цяла империя може да се крепи на спестяванията на българските пенсионери? А редно ли е това?


80-и сме по доверие


Българските банки са 80-и по доверие в света. Това показва публикувана от в. Банкеръ международна класация. В нея, въпреки катастрофата на “Уолстрийт”, американските трезори са 40-и. Като орган на финансовата гилдия, Банкеръ определя мястото ни като “златна среда”, тъй като в подреждането са над 150 държави. Тревогата обаче остава!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

везни