В интервю за германското издание „Ди Велт“ външният министър на България Екатерина Захариева подборно разяснява на какво се дължи ветото, което България наложи на старта на преговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз, предаде бТВ.


„Те бяха и доста брутални към мен, когато се осмелих да критикувам честването на 40-годишнината от смъртта на един от най-мрачните диктатори – Тито, който е убил до 1,7 млн. души в бивша Югославия за по-малко от десет години. И все още го почитат. Кметът на Скопие (Петре Шилегов от СДСМ) е партиен приятел на Заев (премиерът на Северна Македония Зоран Заев). След това вече не бях толкова популярна там. Но това е все едно кметът на Берлин да предложи да се чества смъртта на Хитлер“, казва Захариева в края на интервюто.


По думите ѝ подкрепата на България за присъединяване на всички държави от Западните Балкани винаги е била много последователна, но никога безусловна. „Подобно на други държави членки ние смятаме, че всички, които искат да станат членове, трябва да бъдат подготвени да започнат преговорите по присъединяване. Още през март, когато подкрепихме началото на преговорите за присъединяване с Република Северна Македония и с Албания, решението беше обвързано с условие. Освен всичко останало, Северна Македония трябваше да покаже видими резултати от прилагането на договора за добросъседски отношения“, казва външният министър на България.


Според нея дебатът се върти около споровете, свързани с историята, но става въпрос за много повече точки от договора за добросъседство, които не се изпълняват от съседната ни държава.