Промяната на формулировката и задраскването на Рашков изненадващо са дошли от ПП, твърдят източници на "24 часа". Така те получавали подкрепа от партньорите за закона си за КПКОНПИ, но не им натрапват Рашков.

Свързани новини

22.07.2022 15:18

Задраскаха Рашков от програмата за кабинет

Видян 1279 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Името на Бойко Рашков и задължителното изискване на "Продължаваме промяната" вътрешният министър да стане шеф на КПКОНПИ са били задраскани в подготвяната програма за ново правителство на ПП, БСП, ДБ и ИТН. Това се вижда в проект на програмата, с който "24 часа" разполага и който отразява договорките на четирите формации след първия кръг преговори, организирани от БСП.

Вместо гарантирано избиране на Рашков в програмата е записано доста по-обтекаемото "номиниране" за шеф на КПКОНПИ. Това ще даде възможност на партньорите хем да спазят изискванията на партията на Кирил Петков и Асен Василев по адрес на Рашков, хем след това да не са задължени да гласуват за него в пленарна зала.


Припомняме, че отнетият през 2019 г. допуск до класифицирана информация на Бойко Рашков е проблем не само да бъде избран за шеф на КПКОНПИ, но дори да работи като служител на антикорупционната комисия.

Промяната на формулировката и задраскването на Рашков изненадващо са дошли от ПП, твърдят източници на "24 часа". Така те получавали подкрепа от партньорите за закона си за КПКОНПИ, но не им натрапват Рашков.

Опит за възстановяване на добрите дипломатически отношения с Русия е записан в програмата на евентуален кабинет като по този точка няма възражения. Вносител на това настояване за външната политика е БСП, но доста по-крайно настроените по адрес на Москва и руската агресия в Украйна ПП и ДБ не са възразили. Вместо това още в бюджета за 2023 г. разходите да отбрана трябва да станат 2 процента от БВП. Предвидено е и проектите за превъоръжаване на армията да бъдат финансирани приоритетно.

В програмата на правителството остава въвеждането на еврото като валута от началото на 2024 г. Като се обмисля преходният период, в който цените ще са едновременно в левове и евро да започне още през септември тази година. Тук обаче мярката е все още под въпрос, защото ИТН държат на настояването си преди да одобрят влизане на България в еврозоната да видят обстоен анализ на ползите и вредите.

Всички мерки в правителствената програма са със срок най-късно началото на следващата година, както първоначално настояваше Корнелия Нинова. Лидерката на социалистите искаше с мандата на БСП да се състави програмно правителство с хоризонт края на 2022 г., а то впоследствие да поиска от парламента вот на доверие, за да продължи евентуално да управлява.

Все още обаче остават много спорни мерки, особено в икономиката. Предлага се например финансиране на половин лихва на малки бизнеси, но няма никаква конкретика, а някой е определил мярката като напълно несъстоятелна.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 отчайващо 22.07.2022 16:37

    Вместо народни представители и управляващи, грижещи се за хората ние имаме закоравели престъпници и гешефтари, които опукват милиардите на народа за лични нужди и правят всякакви хватки и машинации само и само да заблудят електората и останат на власт за да продължат да крадат и въртят далавери. До кога ще търпим това безобразие и безнаказана наглост?!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей