Членове на украинската общност в чужбина протестират срещу руската военна офанзива

Свързани новини

17.05.2022 11:17

За разлика от Киев, Хелзинки и Стокхолм нямат териториални спорове с Русия: Кремъл

Видян 2357 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обясни защо стремежът на Украйна към НАТО е по-притеснителен за Русия, отколкото този на Финландия и Швеция, които в неделя официално обявиха, че искат да се присъединят към водения от САЩ военен блок.


 



"Нямаме териториални спорове нито с Финландия, нито с Швеция. Украйна можеше евентуално да стане член на НАТО, а в този случай Русия щеше да има териториален спор с държава, която участва в алианса, което щеше да носи огромни рискове за целия континент", заяви Песков пред репортери.


 


Той имаше предвид ситуацията около Крим, който на референдум през 2014 г. с огромно мнозинство гласува да се отдели от Украйна и да стане част от Русия. Киев обаче нарича полуострова, на който рускоезичното мнозинство живее, "окупирана територия" и обещава в крайна сметка да си върне контрола над него.




Да се увери, че Украйна ще се превърне в неутрална държава, която никога няма да се присъедини към НАТО, се посочва от Москва като една от основните причини за продължаващата военна офанзива в страната.


 


 


Но Москва все още следи последното възможно разширяване на НАТО "по най-задълбочен начин", за да оцени последиците от него за националната сигурност на Русия, посочи говорителят.




"Не сме убедени, че включването на Швеция и Финландия [които имат обща сухопътна граница с Русия от 1340 км] ще укрепи и подобри по някакъв начин архитектурата на сигурността на нашия континент", каза Песков.




По време на Студената война Швеция и Финландия останаха извън ръководения от САЩ блок, но сега техните правителства твърдят, че конфликтът в Украйна е променил правилата за игра за тях.




Американските законодатели могат да одобрят кандидатурите на Стокхолм и Хелзинки за членство в НАТО "преди август", заяви в понеделник лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл. Техните колеги от останалите 29 членки на Алианса биха могли да го направят още по-бързо, смята Макконъл. За приемането на нови държави в Алианса е необходимо одобрението на всички членове на НАТО.


 


 


Миналата седмица офертата на Швеция и Финландия беше изправена пред внезапна опозиция от Турция, която затръшна двете скандинавски нации като "къщи за гости за терористични организации" за укриване на членове на кюрдски групировки, забранени от Анкара. Заместник генералният секретар на НАТО Мирча Геоана обаче изрази увереност в неделя, че блокът ще може да преодолее турските възражения.


 


 Снимка: © AFP / Andrej Ivanov 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 18.05.2022 08:49

    Сигурно и тези страни за ръководени от ротшилдовци протежета какъвто е и Макрон.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!