Свързани новини

02.04.2013 14:27

За копирните машини и честността на вота

Видян 1353 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За първи път на предстоящите избори в помещенията за гласуване трябва да има и копирни машини. Идеята на законодателя е чрез тях да се гарантира честността на вота. Копирните устройства ще размножават попълнения след преброяване на бюлетините секционен протокол. Така заинтересованите може да научат резултатите почти веднага, и то от първа ръка.


Любомир Маринков от Областната администрация във Враца обясни, че след поставяне на печат протоколът се дава на човека, който иска да му бъде разпечатан – представител на партия, коалиция, инициативен комитет или член на СИК. После книжата с резултатите отива в районната избирателна комисия.


„Ако протоколите, които изготвя в първия момент СИК, са добре направени, и съвпаднат с това, което идва при нас, респективно в Информационно обслужване, всичко е наред, но практиката показва, че 10-20-30% от тези протоколи са сгрешени,” посочи Владимир Симеонов, член на РИК – Враца, предаде БТВ.


Според колегата му Маргарит Маждраков е нормално в бързината да се сбъркат „някое число”. Цифрите, достигнали чрез копирните машини до партийните централи, няма как да съвпаднат с коригираните резултати, изпратени в ЦИК. И съмненията са неизбежни. „Това автоматично след това означава следното - значи има нещо фалшифицирано в изборите и следва съд,” обясни Маждраков.


Затова от Районната избирателна комисия призовават бъдещите секционни членове да си отварят очите на четири при отразяването на резултатите. Защото копирната машина може само да мултиплицира грешките, но не може да ги поправи.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

скорпион