Когато на 9 януари 19 минути публикува статията Ще дадем ли +19 млн.лв.без ДДС за „скрития Трейс” от ремонта на пл. Ал. Невски и ул.Шишман?, това беше само въпрос. Сега е диагноза, тъй като – както прогнозирахме, Трейс и „скритият” Трейс – Парсек, наистина спечелиха срещу 25,2216 млн.лв. с ДДС просто да пренаредят паветата на пл. Ал. Невски и да преасфалтират ул. Шишман в сърцето на София

Свързани новини

05.05.2022 14:23

За 25 млн.лв. Трейс и скритият Трейс ще пренареждат паветата на Ал. Невски и ще преасфалтират Шишман

Видян 2538 пъти | Коментари 2
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Когато на 9 януари 19 минути публикува статията Ще дадем ли +19 млн.лв.без ДДС за „скрития Трейс” от ремонта на пл. Ал. Невски и ул.Шишман?, това беше само въпрос. Сега е диагноза, тъй като – както прогнозирахме, Трейс и „скритият” Трейс – Парсек, наистина спечелиха срещу 25,2216 млн.лв. с ДДС просто да пренаредят паветата на пл. Ал. Невски и да преасфалтират ул. Шишман в сърцето на София.



Примерите от комбината им в Пловдив например, пък и в други градове, недвусмислено показават, че те действат в „ансамблово съчетание” и въпреки ужасяващото качество на ремонтите, които извършват, печелят ли печелят поръчки за десетки милиони.

 




На 9 януари написахме: „Ще си позволим само хипотеза, която може и да е само илюзия: може да е, защото двете компании по странно стечение на обстоятелствата винаги играят на едни търгове. Например неотдавна обжалваха заедно обществена поръчка в Пловдив, и Парсек спечели ненадейно при новото класиране с помощта на КЗК, където властва бившият зам.-кмет на София при Борисов и майка на депутата от ГЕРБ Ал. Ненков – Юлия. Нейният мандат беше удължен с 2 г. в края на последния дълъг парламент с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС.


 




 Дясна ръка на Ненкова в Комисията е личният избор на К. Нинова и нейният гуру Р. Овч. – Анна Янева, макар и подсъдима, заедно с Овчаров – осъден на две инстанции по казуса, за нередности в енергетиката. По софийския търг и двете фирми отново играят. Явно сценарият, описан от в. Марица в публикацията „Нова схема в обществените поръчки - жалиш търга и печелиш” по пловдивския казус за 6,2 млн.лв. без ДДС или почти 7,5 млн.лв. с включения данък: ако класирането не се хареса, КЗК ще го отмени и „последните ще станат първи”. Институцията взема доста интересни решения напоследък, което й навлече внимателния поглед на партньоските посолства и служби.



В последния си вариант проектът за пл. Ал. Невски в голяма степен предвижда запазване на сегашното състояние - паркингът около площада ще остане, а паветата ще бъдат пренаредени, вместо да бъдат заменени с плочи от сив гранит. Което пък повдига въпроса

 

за какво точно ще се похарчат милионите?

 

 

Единствената по-забележима промяна ще е обособяването на пешеходна зона от площада до ул. Г. Раковски. По този начин изглежда, че общината по-скоро се застрахова от критики, но все пак ще усвои 14.13 млн. лв. без ДДС, колкото е бюджетът за новия проект”, пише и пита Капитал.




Важно е да се отбележи, че по информация на наш източник парите са европейски, така че се налага специално внимание, тъй като европрокурорът Лаура Кьовеши неслучайно се записа лично да контролира България е реализираните у нас проекти по фондовете”.



 

4 месеца по-късно се разбра: „След конкурс, продължил около 8 месеца, Столичната община най-после избра строителна фирма, която да извърши мащабния ремонт на площада около храм-паметник Александър Невски и на зоната около него. Изпълнител на обекта ще бъде известната компания Трейс Груп Холд.




 Тя е предпочетена, въпреки че нейната финансова оферта за извършване на строителството е по-висока от тази на Сердика 2021 -15,673 млн. лв без ДДС или общо 18, 808 млн.лв. срещу 14,425 млн. лв. без ДДС. Целият бюджет за ремонта на района около Александър Невски, който се намира в т.нар. Зона 4 на софийския център, е 14 139 275 лв. без ДДС, като парите идват от оперативна програма Региони в растеж 2014 - 2020. Срокът за изпълнение на дейностите е 300 календарни дни.




В обществената поръчка за реконструкцията и обновяването на пространството участваха още две обединения- ДЗЗД Ахрида Билдинг, в което влизат Парсек груп ЕООД и Рамстер-ЮгООД („скритият Трейс”, за който нееднократно сме писали).


Преди години Трейс Груп Холд ремонтира бул. Дондуков, както бе и компанията, която превърна част от столичния булевард Витоша в пешеходна зона”, пише Сега, но спестява качеството – всеки, минал по бул. Витоша е свидетел на разбитите „танцуващи” плочки, на кривите павета по Дондуков.


„Със същия конкурс градската управа избра и фирма, която да довърши ремонта на централните улици Цар Иван Шишман - от ул. Ген. Паренсов до пл. Народно събрание (последно асфалтирана тази зима), и на 6-и септември - от ул. Граф Игнатиев до ул. Славянска (последно ремонтирана преди 2 г).


 Дейностите са възложени на Парсек Груп ЕООД („скритият Трейс”). Офертата на Парсек Груп е да извърши ремонта срещу 5,348 млн. лв. без ДДС или общо 6,4176 млн.лв. Прогнозната стойност на строителните работи е 5 430 883 лв. без ДДС. Съгласно заданието дейностите по двете улици трябва да продължи не повече от 220 дни.

 

Парсек е разследвана от МВР за взети пари без свършена работа по АМ Хемус

 

Там тя има договор за 2,5 млн.лв. без ДДС или общо 3 милиона лева. Данните са официални и са на Сметната палата. Става дума за Лот 5, който освен незапочнат, е и незаконен, както доказаха проверките на ДНСК.


 


 Нищо, че от джоба на данъкоплатците са платени за него 74 млн.лв. без ДДС или общо почти 90 млн. лв. – парите за българския спорт за един олимпийски цикъл или например 900 чисто нови линейки, които така не достигат при новия пик на пандемията...





А казусът с ремонта на зоната около храм – паметника Александър Невски е стар и с доста скандална история и досега: Преди три години изпълнител за реконструкцията на площад Ал. Невски беше избрана ПСТ груп.


 


 


Общината обаче остана недоволна и глоби в лицето на кмета Фандъкова фирмата, свързвана в медиите с ДПС, за некачествени ремонти в града, включително и на съседната до площада градинка между Народното събрание и Софийския университет, разказа пред 19 минути високопоставен източник от СО. Това отложи с години и ремонта на ул. Шишман.






Оттогава много неща се промениха - проектът за новата визия на знаковото за София пространство претърпя редица изменения, така че в крайна сметка почти нищо няма да се промени въпреки усвояването на парите. А ул. Шишман се изчисти от скандали покрай предвидените декинги и по-малко паркоместа.


 


 


Радостина Тонева


 


 Снимка: stolica.bg, архив


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 06.05.2022 13:23

    За съжаление,това за лошият материал си е самата истина.Няма как със 100-200 хиляди човека с добър или относително добри показатели да излъчеш качествени представители в парламента на България.Просто не ти дават.Не стигат.Затова виждаме и резултата е все по-лош.И като добавиш "НПО"-та,финансирани знаем от кого с милиарди зад гърба си и на практика се получава срив на доверие към тези които ги представляват,а те са предимно на власт все повече,става ясно резултатът какъв е-все по-бедни маса хора,за сметка все по-богати шепа хора.Нарича се -дисбаланс на обществените договори по целият свят. НО.добре че има закон за натрупване на критичната маса,той ще реши някой ден тези дисбаланси,както и в природатата.

  • 001 ненаказани престъпници 05.05.2022 16:46

    Фандъкова, когато и да я набутат в затвора все ще е късно

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

козирог