Напомняме, че според прогнозите ще се наложи да чакаме новите американски машини близо 10 г., а съответно придобиката просто ще стои на склад.

Свързани новини

11.05.2022 17:46

Вземаме само 3 ракети за F-16, които нямаме

Видян 1886 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Без дебати НС одобри окончателно купуването на снаряди за нашите изтребители, които ги имаме само на хартия. Става въпрос за символичните 3 броя ракети  "въздух-въздух" Sidewinder, които са предназначени за самолетите F-16. Напомняме, че според прогнозите ще се наложи да чакаме общо 8-те американски машини близо 10 г., а съответно придобивката просто ще стои на склад.


 


Цената, на която депутатите приеха да купим ракетите от американското правителство е 670 000 долара. Общо 106 народни представители гласуваха - "за" бяха 79, "против" нямаше, а 27 гласуваха "въздържал се".


 


По този начин депутатите приеха изменения в международния договор със САЩ чрез Писмо за предлагане и приемане на оферта, което предвижда за сметка на останали неизразходвани средства по договора след възлагане на всички поръчки по отделните линии да се придобият още 3 броя Sidewinder AIM 9Х Block II ракети, контейнер и резервни части за тях.


 


Преди месец външният министър Теодора Генчовска обяви, че България е купила общо 15 ракети Sidewinder от САЩ за 8 изтребителя F-16 и още ги чакаме.


Не е ясно защо сега купуваме само 3 снаряда, тъй като при подобни сделки обикновено се поръчват два десетократно по-големи количества. Не се разбира и защо покупката се извършва, когато нямаме машини, на които да тестваме или прилагаме в действие ракетите.


 


Одобреният от НС договор не включва увеличаване на финансовите задължения за българската държава, но дава възможност за оптимизиране на доставките от страна на САЩ, свързани с изпълнение на договора по придобиване на многоцелеви изтребител.


 


Договорът дори няма да бъде обнародван в Държавен вестник. От страна на американското правителство е отправено искане подписаното писмо за предлагане и приемане на оферта да се третира като съдържащо контролирана некласифицирана информация, която не би следвало да става публично достояние.


 


AIM-9 Sidewinder, или Air Intercept Missile, е ракета “въздух-въздух” с малък обсег , която е на въоръжение във ВМС на САЩ от 1956 г. и впоследствие е приета от ВВС на САЩ през далечната 1964 г.


 


Припомняме, че през 2019 г. Борисов 3 плати 1,3 млрд. долара или около 2,2 млрд. лв по договор между САЩ и България за производството и придобиването на 8 самолета. Още преди кризата в Украйна пък от американската фирма Локхийд Мартин потвърдиха официално, че ще има забавяне на поръчката.




“Доставката на новите изтребители F-16 ще закъснее и то не с малко”, обяви преди месеци президентът Румен Радев. „Това е изключително тревожно за нашите въоръжени сили. Въвежда рискове България да загуби въздушния си суверенитет“, предупреди тогава държавният глава.


 


“Mеждувременно няма дългосрочен вариант за поддръжка на нашите МиГ-29 и трябва да се търсят опции с машини втора ръка, които да запазят бойните способности на българските ВВС”, констатира той в края март.



Егор Глазунов


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

козирог

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на вашите хоризонти

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на