Висшият съдебен съвет (ВСС) единодушно прие да отложи разглеждането на искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев до приемане на процедурни правила

Свързани новини

10.03.2022 11:02

ВСС се измъкна засега от искането за уволнение на Гешев

Видян 1273 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Висшият съдебен съвет реши в четвъртък да отложи за неопределено време искането на правосъдния министър за уволнението на главния прокурор Иван Гешев.


 


През следващите две седмици кадровиците трябва да измислят процедурата, по която да се разглеждат исканията за освобождаване на т.нар. трима големи в съдебната власт - главният прокурор и шефовете на върховните съдилища. Едва след това ще бъде внесено за разглеждане и искането за уволнението на Гешев, но срок не беше определен.


 


По закон главният прокурор може да бъде махнат с гласовете на поне 17 от членовете на ВСС,  което в условията на този съдебен съвет е невъзможно. ВСС има 22-ма действащи членове в момента, а три позиции са вакантни. Огромна част от съдебните кадровици подкрепят позициите на Иван Гешев.


 


Мандатът на този съдебен съвет изтича през октомври т.г., но не е ясно дали в Народното събрание ще се намери достатъчно мнозинство от 160 гласа за подмяна на 11 от сегашните членове на съвета.
Преди седмица правосъдният министър Надежда Йорданова внесе искането си за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор.


 


Това означава, че ВСС трябва да се занимае едновременно с две искания за уволнението на Гешев – едното бе внесено от служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов преди повече от половин година, а второто от Йорданова.




Според актуалния министър Гешев тежко е нарушавал служебните си задължения и е накърнявал престижа на съдебната власт. Това са конституционните основания за уволнението му. Йорданова сочи девет нови причини за отстраняването на главния прокурор от поста.


 


Сред тях е поведението му, свързано с полицейското насилие срещу протестиращите срещу него и правителството на Бойко Борисов през лятото на 2020 г., констатацията на Европейския парламент, че евродепутатът Елена Йончева е преследвана от прокуратурата по политически причини, бездействието на държавното обвинение по случая с покушението срещу Емилиян Гебрев, осъждането на България в Страсбург от Евгения и Николай Баневи заради думи на Гешев и т.н.











Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

телец