Иван Гешев

Свързани новини

05.06.2023 14:38

ВСС единодушно откри втора процедура за отстраняването на Гешев

Видян 1792 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) единодушно с 19 гласа "за" откри втора процедура по предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, която бе инициирана по искане на четирима от членовете на прокурорската колегия. Също единодушно пленумът отхвърли искането на Гешев да спре процедурата в изчакване на решение на Конституционния съд, който бе сезиран от главния прокурор с въпроса дали ВСС с изтекъл мандат може легитимно да го отстрани от поста.


След обсъждането на доказателствата пленумът реши да обедини двете процедури в една, а министър Крум Зарков обясни, че ще свика заседание на пленума още в четвъртък, за да започне обсъждането по същество. Гешев дойде лично в сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) с адвоката си за заседанието, въпреки че бе предупредил, че е в отпуск.


Второто искане бе провокирано от изказването на главния прокурор Иван Гешев на пресконференция на 15 май в Съдебната палата, на която той заяви "Време е политическият боклук от Народното събрание да бъде изметен" малко след като скъса показно оставката си.


Срещу главния прокурор вече има открита процедура, която започна по искане на шестима членове на прокурорската колегия по повод твърденията на директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов, че Гешев пряко се е месил в разследването на взрива до автомобил от кортежа му на 1 май, като лично е разпоредил на огледа да присъства израелски експерт.


Вносители на второто искане са Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Георги Кузманов и Гергана Мутафова, които твърдят, че изказването на Гешев е в нарушение на Етичния кодекс на българските магистрати, а "ползваната лексика, интонация и жестове на главния прокурор се възприемат от представителите на законодателната власт като "мутренски и непристойни".


Междувременно Гешев внесе в Конституционния съд (КС) искане за обявяване на разпоредби от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ) за противоконституционни. Атакуваните разпоредби са свързани с отказите за образуване на досъдебни производства, механизма за независимо разследване на главния прокурор и избора на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС).




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

телец