Иван Костов смята, че "Продължаваме промяната" дължи отговора на въпроса защо се стигна до този незадоволителен резултат на изборите. "Ако не го намерят (отговора, б. р.), ще бъде много зле за тях и за реформите. Трябва да се видят истинските причини защо се стигна дотук", каза Костов.

Свързани новини

03.10.2022 17:35

Всички ще се изпокрият и никой няма да иска да управлява: Иван Костов

Видян 4115 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Най-вероятно е всички политици да се изпокрият и никой да не посмее да управлява". Това е прогнозата, дадена в интервю за БНР, на бившия министър-председател на България Иван Костов за развитието на политическата ситуация у нас след изборите на 2 октомври.

Според Костов най-логично е управлението да се поеме от коалицията, свалила кабинета на "промяната" – ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", но това едва ли ще се случи, защото лидерът на ГЕРБ е боязлив и осъзнава, че няма как да се справи в сегашната тежка ситуация. Дори да поеме управлението, подобна коалиция би загубила преднината си до следващите местни избори, което означава, че правителството не би оцеляло.

Иван Костов смята, че "Продължаваме промяната" дължи отговора на въпроса защо се стигна до този незадоволителен резултат на изборите. "Ако не го намерят (отговора, б. р.), ще бъде много зле за тях и за реформите. Трябва да се видят истинските причини защо се стигна дотук", каза Костов.

Той смята, че управлявалата четворна коалиция не е постигнала реформаторско управление през месеците, в които беше на власт. "Демократична България" също не е станала авангард на промяната. "Друг се опита да стане авангард – "Продължаваме промяната", но и те не се справиха", посочи политикът. "Така и не разбрах какво спечели "Демократична България" от участието си в предходното правителство", каза още Костов.

Според него евентуална коалиция на ДБ с ГЕРБ и ДПС би унищожила напълно "Демократична България". "Това ще бъде крах", предупреди Костов.

Според него повечето партии не са се позиционирали по важните за обществото теми, за да не загубят избиратели. Той даде пример с Корнелия Нинова, която, за да не загуби избиратели, трябвало да заема много двусмислена позиция – от една страна да разписва производството и доставката на боеприпаси за Украйна през други фирми, а от друга – да настоява за далеч по-мека позиция за агресията на Путин.

"Нямам ясна представа за позиционирането на политическите партии по отношение на ключови проблеми на страната. Най-важните и най-лесни за формулировка са тези, свързани с войната, която Путин води срещу Украйна, и за липсата на върховенство на законите в България. Не ми е ясно коя партия къде застава по въпроса дали да бъде свален и поставен под търсене на наказателна отговорност Иван Гешев, или да се изтеглят ли всички руски войски от всички украински територии, за да спре войната. Боят се, защото не си познават избирателите, не ги знаят какво мислят. Защото са отчуждени, превърнали са се в един далеко от хората елит, който не е сред тях", заяви бившият министър-председател.

По думите му ДПС е много фалшива либерална партия и не споделя никаква либерална ценност. "За ГЕРБ не е ясно на каква позиция е, след като направи този газопровод, за да обслужи Путин. Те са партии на статуквото, а партиите на статуквото са били винаги компромисни по отношение на Путин, дори са се опитвали да колаборират с него. ... Вождът на "Възраждане" Костадин Костадинов единствен се позиционира ясно по всички въпроси, заемайки политически позиции, което не чухме от другите. Корнелия Нинова въобще не може да си позволи да заеме позиция, да не говорим за ИТН, които може би и не знаят, че трябва да заемат позиция", посочи бившият премиер.

Костов смята, че най-острият проблем на държавата е, че мафията се е консолидирала и е създала собствена йерархична пирамида, в която е издигнала на върха свои представители и така е престанала вече да бъде мафия. "Мафиотската пирамида наложи на всички своите правила. От това дойдоха много от процесите на разпад в обществото", подчерта бившият премиер.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

риби