Свързани новини

22.09.2021 06:50

Всеки втори лев, похарчен от държавата, отива на вятъра

Видян 2153 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Половината от парите на данъкоплатците се пропиляват без реална  полза, сочи ежегодния анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ) на държавните разходи. Сегашното изследване е 7-о поред и допълва предишните издания с нови 69 одитни доклада. Обхванати са са общо 1035 доклада, които отчитат 23 г. и включват разходи за близо 156 млрд. лв.


Близо 1/2 от одитираните от Сметната палата разходи, извършени от централната администрация в периода 1998-2020 г., могат да се определят като "провал". Около 1/4 от останалите средства са похарчени по-скоро успешно, а останалите 1/4 не могат да бъдат причислени към нито едната от двете категории.


Данните са от изследването Успехите и провалите на българските правителства 1998-2020 на ИПИ, което анализира работата на централната администрация посредством одитните доклади на Сметната палата.


Цялостната картина за работата на администрацията от всички 1035 одитни доклада за последните 23 г. отчита: 438 случая на "провал" (възлизащи на 82,6 млрд. лв.); 257 случая на "успех" ( за 35,3 млрд. лв.);  340 "некласифицирани" случая (струващи на данъкоплатеца 37,8 млрд. лв.).


"Големият брой на "провалите" показва нехайството на администрацията към парите на данъкоплатците", коментират от ИПИ. Според икономистите в близо половината от одитираните програми, проекти и разходи държавата е лош стопанин и работи неефективно. В същото време изземва и преразпределя огромен ресурс. В този смисъл, колкото повече държавата харчи, толкова повече губят гражданите и бизнеса, твърдят от ИПИ.


Основните проявления на провала са: размиване на отговорностите при различни нива на изпълнение; опорочени обществени поръчки; лошо управление на имуществото; липса на ясни цели и индикатори, показващи постигането на резултати; неикономично харчене.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 22.09.2021 10:38

    "Всеки втори лев, похарчен от държавата, отива на вятъра." - не, всеки втори лев е откраднат от управляващите, това е истината, защо ги криете и се страхувате да кажете истината ? Как така "на вятъра", вятъра ли прибира всеки втори лев, той банка ли има ? От 1998 г. до 2020 г. всичко управлявало и всичко депутатствало в затвора !

  • 001 Anonimen 22.09.2021 10:18

    ОТ ТУК СЛЕДВА ИЗВОДЪТ, ЧЕ ВСИЧКАТА КРАДЛИВА ПАПЛАЧ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ИВ.КОСТОВ ДО ТОВА НА ПРОСТАТА ТИКВА ОТ БАНКЯ ТРЯБВА ДА ВЛИЗАТ ВЕДНАГА В ЗАТВОРА ДА ИМ СЕ КОНФИСКУВА ВСИЧКО КОЕТО Е ПРИДОБИТО ПО ВРЕМЕ И СЛЕД ТЕХНИТЕ УПРАВЛЕНИЯ И РАЗХВЪРЛЯНО ПО РОДНИНИ В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА, ПРИСЪДИТЕ ТРЯБВА ДА НАДХВЪРЛЯТ 40 Г., ТАКА СЕ ЗАЩИТАВА ИЗСТРАДАЛ НАРОД И БЕДНА ДЪРЖАВА СЪС ЗАТВОР ЗА НАЗИДАНИЕ, ЗА ДА СТАНЕМ И НИЕ ДОСТОЙНИ ЗА УВАЖЕНИЕ И НАРОД С МОРАЛ ! ЗА КРАЖБИТЕ ОТ ДЪРЖАВНАТА ХАЗНА НЯМА ДАВНОСТ !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби