Тревожност при децата

Свързани новини

10.06.2023 17:06

Все повече деца страдат от тревожност, но все по-малко от тях получават правилната помощ: Проучване

Видян 1736 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според последните проучвания все повече деца, тийнейджъри и млади хора изпитват тревожност, но все по-малко от тях получават подходящо лечение.

В новото проучване са разгледани данни от Националното проучване на амбулаторната медицинска помощ за периода 2006-2018 г. и са оценени посещенията при лекари в кабинет, за да се види колко от тях включват диагноза "тревожно разстройство" и какво лечение е проведено, ако има такова. Наблюдаваните пациенти са били на възраст от 4 до 24 години.

Въпреки че посещенията за тревожност са се увеличили от 1,4 % в периода 2006-2009 г. до 4,2 % в периода 2014-2018 г., делът на посещенията с терапия е намалял, според проучването, публикувано в понеделник в списанието Pediatrics на Американската академия по педиатрия.

Вероятността пациентът да получи само медикаменти за лечение на тревожността без терапия се е увеличила значително през по-късните години от данните, анализирани в това проучване, което продължава да се провежда от Националния център за здравна статистика на САЩ.

Изследването показа това, което съобщават доставчиците на психиатрични услуги: Тревожността при младите хора в САЩ се влошава, казва водещият автор на изследването д-р Лора Чавес, главен изследовател в Центъра за изследване на равнопоставеността и резултатите от детското здраве в Детската болница в Кълъмбъс, Охайо.

"Тежестта на лечението на психични заболявания сред малките деца нараства", казва Чавес. "Дори когато пациентите са в състояние да се ориентират в системата на здравеопазването и да посещават лекари, това все пак може да остане без (пациентът) да получи лечението, от което се нуждае."

Слабост на изследването е, че то вероятно обхваща само част от проблема, казва д-р Лата Макгин, професор по психология в университета "Йешива" в Ню Йорк, която не е работила по изследването.

Въпреки че проучването включва хора, които идват за лечение, има много хора, които никога не идват в лекарския кабинет, каза Макгин, която е и съосновател на "Когнитивни и поведенчески консултанти" в Уайт Плейнс, Ню Йорк. "Има много и много хора, които дори не получават нищо."



Защо се нуждаем от терапия

Данните за лечението са обезпокоителни, тъй като съществуващите данни показват, че за повечето хора терапията е най-добрият начин за лечение на тревожността, казва Макгин.

Но по-голямата част от младите хора не са получавали никакъв вид терапия, въпреки че лечение като когнитивно-поведенческата терапия или CBT е първа линия на защита срещу тревожността, добави тя.

За тежките състояния, които се повлияват от медикаменти, според най-добрите практики тези пациенти трябва да имат както фармацевтични, така и психотерапевтични интервенции, каза Макгин.


 Източник: CNN


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху