Италианският външен министър Луиджи Ди Майо | Снимка от басейна Шамил Жуматов/AFP via Getty Images

Свързани новини

17.07.2022 10:21

Враговете на Марио Драги работят за Путин: Министър

Видян 1412 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сътресенията, обхванали правителството на Марио Драги, заплашват да лишат Украйна от жизненоважна военна подкрепа в борбата ѝ срещу Русия, предупреди италианският външен министър, съобщава Политико.

В телефонно интервю за "Политико" в петък Луиджи Ди Майо обвини критиците на Драги, че вършат работата на руския президент Владимир Путин, а външният министър отправи страстен призив към политическите партии да не свалят правителството по време на вота на доверие в италианския парламент следващата седмица.

"В момента руснаците празнуват, че са накарали още едно западно правителство да падне", каза Ди Майо. "Сега се съмнявам, че можем да изпратим оръжие [на Украйна]. Това е един от многото сериозни проблеми. "


Ако правителството се разпадне, то ще продължи да изпълнява ролята на служебно правителство с ограничени правомощия до провеждането на избори, каза той. Това би могло да доведе до парализа и страната да остане без правомощия да продължи да въоръжава Украйна, да помага на семействата в кризата с издръжката на живота или да подписва нови газови споразумения за натрупване на резерви в случай, че Русия затвори крановете, предупреди Ди Майо.

"Ако правителството падне в сряда, няма да имаме правомощия да подписваме нови договори за доставка на енергия, а това е сериозно, тъй като навлизаме в зимата", каза министърът.


Движението 5 звезди, което е част от коалицията на министър-председателя Драги, бойкотира вота на доверие в четвъртък, което накара Драги да предложи оставката си. Държавният глава Серджо Матарела отхвърли оставката и Драги ще се върне в парламента в сряда, като може да гласува за своето правителство или за оставката си.

Ди Майо заяви, че Драги е бил един от най-яростните западни лидери, които са се противопоставяли на Путин. Тъй като Италия е ключов член на западния алианс, който се противопоставя на руската инвазия в Украйна, Драги беше сред първите, които предложиха строги санкции и замразяване на руските валутни резерви, както и подкрепа за кандидатурата на Украйна за членство в ЕС.


Ди Майо някога ръководеше Движение 5 звезди, но преди месец напусна партията заради скандал, свързан с изпращането на оръжия в Украйна. Той обвини настоящия партиен лидер и бивш премиер Джузепе Конте, че помага на Путин, като се опитва да свали правителството на един от най-решителните противници на Кремъл.

"Невероятното е, че един бивш министър-председател атакува Драги, помага на пропагандата на Путин и на автокрацията над демокрацията", каза Ди Майо. Той се позова на туит на бившия руски президент Дмитрий Медведев, който се радваше на парламентарния неуспех на Драги.


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности за