Децата, живеещи в бедност в Украйна, са нараснали с още половин милион, което нарежда страната на второ място, следвана от Румъния с още 110 000 деца, които са изпаднали в бедност, отбелязва проучването.

Свързани новини

17.10.2022 13:23

Войната в Украйна и инфлацията тласкат 4 милиона деца към бедност: УНИЦЕФ

Видян 1387 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ахлуването на Русия в Украйна и нарастващата инфлация са довели до бедност за още четири милиона деца в Източна Европа и Централна Азия, което е с 19% повече от 2021 г. Това показват данните на нов доклад на УНИЦЕФ.


"Децата носят най-тежкото бреме на икономическата криза, причинена от войната в Украйна", допълват от Детския фонд на ООН.


УНИЦЕФ прави своите заключения въз основа на проучване на данни от 22 държави. Според доклада най-засегнати са украинските и руските деца.


"Близо три четвърти от децата, изпаднали в бедност тази година, са в Русия (2,8 милиона)“.  Два фактора обясняват тази ситуация: Русия има голямо население и според  УНИЦЕФ се очаква БВП на страната да спадне с 8%, вторият най-голям спад сред страните, включени в анализа.


Децата, живеещи в бедност в Украйна, са нараснали с още половин милион, което нарежда страната на второ място, следвана от Румъния с още 110 000 деца, които са изпаднали в бедност, отбелязва проучването.


"Децата в целия регион са застигнати от ужасните последици на тази война. Ако не подкрепим тези деца и семейства сега, рязкото нарастване на детската бедност почти сигурно ще доведе до загуба на живот, обучение и бъдеще", заяви регионалният директор на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия Афшан Хан.


Нарастващата детска бедност в Източна Европа и Централна Азия може да доведе до смъртта на още 4500 деца преди първия им рожден ден и до отпадането от училище на допълнителни 117 000 деца само през тази година, пише в доклада си УНИЦЕФ.


Афшан Хан призова за редица мерки за справяне с този проблем, включително осигуряване на универсални парични помощи за деца и защита на социалните разходи, особено за най-уязвимите деца и семейства.


"Мерките за икономии ще навредят най-много на децата - ще потопят още повече деца в бедност и ще затруднят семействата, които и без това изпитват затруднения. Трябва да защитим и разширим социалната подкрепа за уязвимите семейства, преди положението да се влоши още повече", добави той.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.