Свързани новини

15.12.2014 16:49

Военният министър допуска актуализация на бюджет 2015

Видян 987 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Военните се надяват догодина да бъдат намерени финансови резерви за попълване на бюджета им, като допускат дори актуализация на бюджета като един от вариантите военното министерство да получи повече средства. Това става ясно от изказвания на министърът на отбраната Николай Ненчев в понеделник.



Бюджетът на МО за следващата година е намален с близо 70 млн. лева спрямо действащия, като ведомството обяви, че, за да компенсира недостига, може да се наложи и уволнението на военни. Впоследствие обаче тази възможност бе преоценена и се стигна до обмисляне на съкращения в администрацията.



"Ще търсим възможности за актуализация на бюджета в рамките на следващата година от една страна, а от друга, правим всичко възможно част от тези имоти с отпаднала необходимост, които предстоят да бъдат продадени, средствата от тях да останат в бюджета на българската армия", каза Ненчев, цитиран от БНР.



Миналата седмица от МО лансираха още едно предложение - централният бюджет да поеме евентуални извънредни разходи на министерството.



В момента проектобюджетът за следващата година се намира между първо и второ четене в парламента, като засега няма компромис за увеличаване на разходите за отбрана.



 Ненчев коментира, че ангажиментът да се запази личният състав на Българската армия е не само негов, но е залегнал и в споразумението за съставяне на правителството. Заплахата на Ненчев, че орязаните средства могат да доведат до съкращаване на над 4000 души, обаче е леко пресилена на фона на дублираните структури в МО, раздутата администрация и свободните щатни бройки.



В понеделник Ненчев посети Враца, за да се запознае с възстановяването на закритото по време на първото правителство на ГЕРБ поделение в града, но използва момента да успокои военните, че не се готви отнемане на до 20-те заплати, които им се изплащат при пенсиониране.



Той съобщи още, че след среща с вицепремиера Ивайло Калфин е сформирана работна група, която да работи по пенсионната реформа, така че да бъдат спазени както европейските


директиви, така и правата на военнослужещите в Българската армия.



В момента военни, полицаи и други се пенсионират само с изискване за 27 години стаж, от които 18 години да бъдат към съответните институции. Секторът реагира остро на искането за въвеждане и на минимална възраст като условие за пенсиониране.



Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов съобщи, че поделението във Враца ще може да изпълнява и задачи, свързани с различни кризи и бедствия в региона.



Вече е осигурена 80 на сто от необходимата техника и е назначен около 70 на сто от личния състав на военното формирование, който трябва да е до 250 кадрови военни.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

близнаци

Първите неща - първи

Първите неща - първи. Действайте последователно, не се