01/02

Свързани новини

19.03.2021 12:03

Военни са задържани за шпионаж в полза на Русия

Видян 5207 пъти | Коментари 11
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Действащи военни и разузнавачи са задържани за извършване на шпионска дейност в полза на Русия.

Задържан е и бивш разузнавач, който в момента ръководи секретното деловодство на Народното събрание, съобщиха от прокуратурата.

Подробности  бяха съобщени на брифинг в присъствието на главния прокурор Иван Гешев.

Бяха излъчени аудио и видеозаписи, направени със специални разузнавателни средства.

Заподозрените са шестима души, за петима от които прокуратурата ще иска постоянен адрес. Те са обвинени по глава 1 от Наказателния кодекс за престъпления против Републиката и шпионаж в полза на чужда държава.

Начело на групата е стоял висш действащ военен, представен на брифинга като Резидента. Съпругата му е с българско и руско гражданство и от показани на пресконференцията кадри и видеа става ясно, че често е посещавала сградата на руското посолство.

По думите на говорителя на главния прокурор Сийка Милева именно съпругата е била посредникът между мъжа си и хората в посолството, предаде БНР.

Той трябвало да създаде нелегална агентурна мрежа от хора с достъп до секретна информация, в интересите им са били главно тайни от военен и високотехнологичен характер. На показаните видеа и аудиозаписи се вижда как се възлагат задачи, как се заснема секретна информация и как се осъществява плащането.

Според Милева и военния прокурор Елин Алексов шестимата са създали сериозна заплаха за националната сигурност на България, за НАТО и ЕС.

Обвинител №1 призова този случай да се ползва за обединение, а не за разединение:

„Надявам се този път да се обединим на основата на това, че обичаме родината - дума, която според мен сме започнали да забравяме. На това, че сме българофили, а не българофоби. Че защитаваме националния си интерес, а не го предаваме и продаваме за жълти стотинки, а и на базата на това, че не мразим никоя чужда държава, но сме длъжни и трябва да защитим България“.

Разследването ще се води от Военната прокуратура, петимата, за които ще се иска постоянен арест, ще бъдат изправени пред военен съд.
По-рано стана ясно, че двама души от Министерството на отбраната са задържани за 72 часа по подозрение за изнасяне на класифицирана информация в полза на чужда държава.

В съобщението на Министерството не се посочва от коя дирекция са.

Задържането е станало в резултат на проведени оперативно-следствени действия на службите за сигурност.


 За първи път в новата ни история е разкрита група за шпионаж, арестувани са двама военни по подозрение за изнасяне на класифицирана информация в полза на чужда държава. Това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.


„Разследването е от особено значение за българската национална сигурност и тази на НАТО и другите ни партньори. Случаят е без аналог в новата ни история.Българските граждани могат и трябва да се гордеят със службите”, заяви на брифинг главният прокурор Иван Гешев, предаде Нова тв.

Главният прокурор Иван Гешев направи и първи коментар по случая в Twitter. Той поздрави всички, които работят, за да защитят интересите на България и сподели цитат на генерал Иван Колев, който гласи:

"Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България!“


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 011 Anonimen 29.03.2021 14:01

    Този гнусен войник от Стара Загора е замесен в сателитните, звукови атаки по света. На Стара Загора е мизерен селянин. Спал е с проста курва на име Смилена Татарска от Враца и следят нейна съученичка по света от злоба. https://www.facebook.com/chapkana

  • 010 пълна бутафоpия 21.03.2021 10:51

    Кака Сийка остави синята пелеpинка с пухчетата и показа, че може и да е тъпичка, ама и тя като шефа си обича лукса и скъпите джунджуpийки. Вместо да поpаботи въpху менталните си дефицити, с дебелата си незаслужена заплатка се е офоpмила като холивудска кандидатка за поддъpжаща pоля на гл.геpой с каскета от луксозната дъpжавна вила в Бояна

  • 009 007 20.03.2021 14:34

    Вече загрях: Мата Хари е руски шпионин - травестит, който е напълнил чекмеджето на Боко с фалшиви пари от нелегалната печатница за да го компрометира.

  • 008 Anonimen 19.03.2021 19:59

    004, има какво да се шпионира, във всяка държава има, и в нашата ако си в час. Е, малко трудно може да се нарече държава този цигански курник, но поне прилича.

  • 007 MX 19.03.2021 19:42

    Съвецки, скрий се някъде и не пиши 5 коментара един след друг!

  • 006 За Велко Пишката ли иде реч??? "Достоен офицер"??? 19.03.2021 19:32

    "Искам да изтъкна приноса на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и на ръководителя на военното разузнаване полк. Велко Ат анасов - един достоен български офицер." СКАНДАЛ! ШЕФ НА ВОЕННО РАЗУЗНАВАНЕ ЛЪСНА ГОЛ С ПРОСТИТУТКА В БРЮКСЕЛ! ТОВА Е „НИВОТО“ НА СЛУЖБИ И РАЗУЗНАВАНЕ НА ХУНТАТА, УПРАВЛЯВАЩА БЪЛГАРИЯ https://afera.bg/%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB-%D1%88%D0%B5%D1%84-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%83%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BB%D1%8A%D1%81/ /////////////// На пощата на сайта АФЕРА се получиха шокиращо скандални снимки на полк. Велко Атанасов от скорошно негово служебно пътуване, свързано с военното разузнаване и НАТО, до Брюксел в началото на юли месец тази година. Снимките са придружени с още по-скандален чат на полк. Велко Атанасов с проститутка в Брюксел, който засега не публикуваме поради порно характера му.

  • 005 До боклуците от безвремието в Булгаристан 19.03.2021 16:29

    А бе да не се окаже накрая, че са били заподозрени в шпионаж, защото са носели в чантите си книги с руска поезия. А класифицираната информация е била сборник със снимки на български шевици. Искам да изтъкна приноса на ръководителя на военното разузнаване полк. Велко Атанасов - един достоен български офицер." СКАНДАЛ! Шеф на военно разузнаване лъсна гол с проститутка в Брюксел! Това е „НИВОТО“ на служби и разузнаване на хунтата, управляваща Булгаристан !!!

  • 004 Чурулик Марийкин 19.03.2021 16:28

    Смях в залата, и какво толкова има да разузнават у нас? Да не са предали рецептата за лютеницата и македонската наденица или за салам и сирене ??!! Хора които смятат, че хакването на поливната система пред парламента застрашава националната сигурност са събрали безспорни доказателства, разкрили и задържали група от топ разузнавачи? Друго е по-интересно, може ли да бъде шпионирана държава, която няма собствена армия, а само американски военни бази и мИрикански солджари ?!!

  • 003 Anonimen 19.03.2021 15:45

    Поредна куха изява на гешевтурата....

  • 002 Anonimen 19.03.2021 15:40

    Цялата история ми прилича че е правена за предаването "ПАПАРАЦИ"

  • 001 Anonimen 19.03.2021 14:47

    едно са раснаци,друго са казаци...Дано историята не е като тази с милионите евро,дето ги намериха.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

козирог