До този момент, освен първата открита мина край Босфора на 26 март, вчера бяха открити още две

Свързани новини

29.03.2022 12:30

ВМС: Няма открити мини в българската акватория на Черно море

Видян 851 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В българската акватория на Черно море няма открити мини до момента. Това съобщи на брифинг контраадмирал Кирил Йорданов, командир на ВМС. В понеделник бяха получени сигнали от няколко района у нас.


 


„Вчера военноморските сили работиха по два сигнала за предполагаеми мини край Галата. Изпратихме вертолет да разпознае обстановката. В единия случай ставаше въпрос за черни отпадъци, а при втория обект не беше открита мина. Продължаваме да следим внимателно какво се случва във военния конфликт. Системата за наблюдение на ВМС работи надеждно и периоднично се извършват облитания на акваторията, така че при забелязване на съмнителни обекти да се реагира и те да бъдат своевременно разузнати и да бъдат унищожени ако се налага", допълни той.




„До този момент, освен първата открита мина край Босфора на 26 март, вчера бяха открити още две. Едната беше намерена на около 12 мили източно от нос Инеада и беше унищожена. Другата беше открита от нашите румънски колеги на около 40 мили източно от Констанца. И трите са от типа ЯМ. Взривното вещество е 20 кг. Първите две мини са били в бойно положение", уточни командирът.




Йорданов призова всички, които плават в морето да подават сигнали, ако забележат обекти, наподобяващи мина.




„Потвърденото наличие на три мини за съжаление показва, че войната, която се води на Север от нас по един или друг начин ни засяга пряко в морската среда. Но, по отношение на безопасността на корабоплаването се вземат всички необходими мерки", каза още той.




Мините от този тип са предназначени за борба с корабите, а не за борба с хора, плуващи в морето. Мините са опасни за корабите, които плават, маневрират трудно, тъй като те са малки и не се откриват на радарите, поясни Йорданов.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп