Министърът на финансите ще бъде начело на специалния Междуведомствен съвет, който ще изготвя черните списъци

Свързани новини

26.05.2022 17:23

Властта ще прави наказателни списъци без съд и присъда, ще замразява пари и имущества по доноси

Видян 5569 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министърът на финансите ще бъде начело на специалния Междуведомствен съвет, който ще изготвя черните списъци. Няма да важи правилото от административното право, че обжалването спира изпълнението.

    
Властта брани финансовата и икономическата система с извънреден орган, за което вече има готов проектозакон.  Той е изработен от екип в МС, все още не е минал на подпис през кабинета и не е влязъл в парламента. Предвиждат се наказателни списъци без съд и присъда, ще замразява пари и имущества по донос.



Законът има за цел да се защити националната сигурност от действията на лица, групи или образувания, за които има установени факти и събрани данни, че осъществяват дейност, която представлява риск за икономическата и финансовата система на страната, пише в чл. 2 на законопроекта.




Проектът е насочен към тези, които използват с престъпни цели високотехнологични продукти; извършват злоупотреби и измами в киберпространството; за които има данни за нерегламентирана дейност на инвестиционни посредници; се опитват да трансферират чрез български банки средства с неустановен произход; извършват злоупотреби със средства на ЕС.




Физическите и юридически лица, за които има данни, че извършват една от тези дейности, след проверка, ще се включват от правителството в специален Национален списък. Освен това се предвижда да има Национален списък на свързаните лица, където попадат тези, които са съдействали или са осигурили материална помощ на лицата от Националния списък.




За всички тях се предвижда замразяване на всякакви активи, дейност и спиране на изпълнението на договорите. Изключение може да се направи по хуманитарни причини. На практика обаче в създаваните Национални наказателни списъци, по донос може да попадне всеки, при това без съд и присъда.




Проектът посочва, че "Включването на лице в Националния списък на лицата или в Националния списък на свързаните лица по смисъла на този закон е основание за започване на проверка по Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество."




Изрично е казано, че "На политическа партия или коалиция, на която учредител/председател е лице, включено в Националния списък на лицата или в Националния списък на свързаните лица, не се предоставя държавна субсидия по чл. 25 от Закона за политическите партии (регламентиращ кои партии имат право на държавна субсидия)."

Законът ще се изпълнява от Междуведомствен съвет и идеята е той да бъде консултативен орган към Министерския съвет и да се назначава от него. Негов председател според замисъла трябва да бъде министърът на финансите, а членове зам.-министрите на правосъдието, на вътрешните и на външните работи, на икономиката и зам-шефовете на ДАНС и на НАП.

"С този закон се уреждат мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата, както и редът и контролът за тяхното прилагане", гласи чл. 1 на проекта.

За случаите в обхвата на този закон няма да важи правилото от административното право, че обжалването спира изпълнението.

Ето и пълния текст на законопректа:

ЗАКОН ЗА МЕРКИ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ И ЗАЩИТА НА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ ОТ РИСКОВЕ ЗА ИКОНОМИЧЕСКАТА И ФИНАНСОВАТА СИСТЕМА НА ДЪРЖАВАТА

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Раздел I
ПРЕДМЕТ, ЦЕЛИ И ОБХВАТ

Чл. 1. С този закон се уреждат мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата, както и редът и контролът за тяхното прилагане.




Чл. 2. Този закон има за цел да се защити националната сигурност от действията на лица, групи или образувания, за които има установени факти и събрани данни, че осъществяват дейност, която представлява риск за икономическата и финансовата система на страната.




Чл. 3. По смисъла на този закон риск за икономическата и финансовата система на страната е налице, когато:




1. са налице данни, че се осъществява дейност, насочена срещу интересите на Република България или срещу интереси, които Република България се е задължила да защитава по силата на международни договори;

2. са налице данни за ползване с престъпни цели на високотехнологични финансови продукти, като разплащания чрез интернет (в т.ч. чрез криптовалути), което създава допълнителни рискове от опити за трансфери на финансов ресурс, генериран от престъпна дейност или извън обхвата на финансовия и фискален контрол;




3. са налице данни за злоупотреби и измами в киберпространството, нанасянци финансови щети на физически и юридически лица и уронващи доверието в дружествата и контролните органи;




4. са налице данни за нерегламентирана дейност на инвестиционни посредници, в т.ч. чрез интернет сайтове, без надлежно разрешение от национален или друг европейски орган;




5. са налице данни за опити за трансфер през българската банкова система на финансов ресурс с неустановен/престъпен произход или за инвестиране в икономиката на страната на такива капитали;




6. са налице данни за нередности и злоупотреби при усвояването на средства от ЕС;




7. са наложени санкции спрямо лица от компетентните органи на друга държава.

Чл. 4. Този закон се прилага по отношение на всяко лице – гражданин на Република България, независимо къде се намира, и по отношение на всяко юридическо лице, група или образувание, които са регистрирани или учредени съгласно законодателството на Република България.


Раздел II
НАЦИОНАЛЕН СПИСЪК НА ЛИЦАТА И НАЦИОНАЛЕН СПИСЪК НА
СВЪРЗАНИТЕ ЛИЦА

Чл. 5. (1) Физически или юридически лица, групи и образувания, за които има установени факти и събрани данни, че осъществяват дейност по чл. 3, се включват, след извършване на проверка и анализ, от компетентния орган в Национален списък, приет с решение на Министерския съвет.
(2) Свързаните с тях лица се включват в Национален списък на свързаните лица.

Раздел II
ЗАДЪЛЖЕНИ СУБЕКТИ

Чл. 6. Задължени да прилагат мерките по този закон са:
1. органите на изпълнителната власт, посочени в чл. 19, ал. 2, 3 и 4 от Закона за администрацията;
2. другите органите на държавна власт, предвидени в Конституцията, извън посочените по т. 1;
3. държавните и общинските предприятия;


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 27.05.2022 08:15

    Ужас

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

стрелец