Свързани новини

25.08.2011 13:45

Владимира Янева още не вижда конфликт на интереси по делото "Софийски имоти"

Видян 1248 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Председателят на Софийския градски съд Владимира Янева и приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов все още не вижда нищо нередно в това, че е гледала дело срещу шефовете на общинското дружество "Софийски имоти", от които е купила за фирмата на баща си два имота, пише Дневник.


Преди месец тя си направи отвод от процеса, но днес обяви, че не сделките с общинското дружество са причината да реши да не гледа делото. Янева каза, че мотивът й да се оттегли от случая е определението на Софийския апелативен съд, с което втората инстанция отмени прекратяването на делото.


В това определение апелативните магистрати казват, че като е прекратила делото Янева се е намесила в съществото на спора, което е недопустимо. "При това положение за всеки съдия е задължително да си направи отвод", заяви Янева.


На въпроса, защо след като определението на апелативния съд е от април, тя си направи отвод чак през юли, Янева отговори, че е се е запознавала с практиката в такива случаи.


В момента срещу нея тече проверка в новата национална комисия за конфликт на интереси. Очаква се следващата седмица комисията да е готова със заключение дали Янева е нарушила закона, като не е обявила връзката си със "Софийски имоти", а след това една година се е водила докладчик по дело за злоупотреби срещу бившите шефове на дружеството.


Висшият съдебен съвет отказа да образува проверка за това дали Янева не е нарушила етичните правила. Никой от членовете му не се заинтересува и от съмненията, че тя е действала като пълномощник на фирма и така е нарушила забраната за съдиите да се занимават с търговска дейност.


Съдебният инспекторат излезе със заключение, че председателката на градския съд е нарушила законовите срокове по делото "Софийски имоти". След това инспекторите констатираха, че тя е бавила неоснователно и още много дела, и я предложиха за наказание. Дали ще бъде санкционирана ще реши съдебният съвет.


Изборът за шеф на градския съд пък беше оспорен от основния й конкурент за поста Величка Цанова и делото ще се гледа през есента във Върховния административен съд.


Назначаването на близката приятелка на Цветан Цветанов на ключов поста в съдебната система ескалира напрежението сред магистратите. Двама членове на ВСС подадоха оставки в знак на протест, а най-големите съдилища бойкотира избора на нови на тяхно място.


Изборът на Янева доведе и до две граждански кампании срещу ВСС. В тях чрез sms и имейли членовете на съвета бяха приканени да си подадат оставките. От ГЕРБ показаха косвено подкрепата си за действащия съвет, като след две години забавяне гласуваха за двама нови членове. Така в съвета влязоха двама души със спорна репутация Нестор Несторов и Кирил Гогев.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.