Върховният касационен съд върна за втори път делото срещу бившия полицай Венцеслав Караджов за убийството през 2016 г. на родителите му, извършено предумишлено, с особена жестокост и с користна цел, съобщиха от съда.

Свързани новини

30.03.2023 16:59

ВКС пак върна делото срещу бившия полицай Венцеслав Караджов

Видян 692 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Върховният касационен съд върна за втори път делото срещу бившия полицай Венцеслав Караджов за убийството през 2016 г. на родителите му, извършено предумишлено, с особена жестокост и с користна цел, съобщиха от съда. Решението е на тричленен състав на ВКС, който отменя присъдата на втората инстанция от 17 юни м.г. и връща делото за ново разглеждане от друг състав на въззивния съд. То е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.


Телата на Божурка Караджова (69 г.) и Цветан Караджов (74 г.) бяха открити на 17 май 2016 г. от съседка в двора на къщата на семейството в пловдивския кв. Христо Смирненски. Двамата бяха застреляни. За двойното убийство бе задържан синът им - Венцеслав Караджов, тогава полицай от Икономическа полиция в Пловдив. Разследващите са категорични, че Венцеслав Караджов е екзекутирал родителите си заради къщата. Той държал да му я припишат приживе, а Божура и Цветан пък настоявали да ги наследи след смъртта им.


През септември 2018 г. Пловдивският окръжен съд го осъди на доживотен затвор без право на замяна при специален режим- най-тежкото предвидено от закона наказание за извършеното престъпление. След това присъдата бе потвърдена и от апелативните магистрати. Така делото стигна до Върховния касационен съд, който през май 2021 г. го върна на втората инстанция. Съставът на ВКС прие, че апелативният съд не е проявил достатъчна процесуална активност за събирането на доказателства, които имат отношение към главния факт на доказване, а наличните косвени доказателства не са подложени на детайлен анализ, други са изцяло игнорирани, а трети са интерпретирани в нарушение на правилата на формалната логика.
И вторият състав на въззивната инстанция обаче потвърди доживотната присъда на Караджов и така процесът отново се озова на бюрата пред върховните магистрати.

Според ВКС има основание за извод, че контролираната инстанция е допуснала съществени нарушения на процесуалните правила, които не могат да бъдат отстранени в касационното производство.


Кирил Пламенов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали