Свързани новини

12.08.2021 19:08

ВКС отмени присъдата от 4 г. затвор на Марешки

Видян 1737 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Върховният касационен съд отмени четиригодишната ефективна присъда на лидера на Воля"Веселин Марешки и върна за ново разглеждане на Варненския апелативен съд делото срещу него и Красимира Колева за изнудване. Причината са допуснати съществени процесуални нарушения, предаде БНР. Припомняме, че в средата на ноември Апелативният съд потвърди 4-годишната му  ефективна присъда и той трябваше вече да бъде зад решетките. Парадоксален е фактът, че ВКС взе решение делото да бъде гледано след изборите, за да не попречи на политическите амбиции на Марешки.


Според обвинителния акт, през 2014 година Марешки и Колева се опитали да принудят бизнесмена Асен Миланов да им плаща наем от 10 000 лева за варненска пицария. Двамата първо бяха оправдани от Варненския окръжен съд, а след това осъдени от второинстанционния Апелативен.


След няколкомесечен размисъл върховните съдии  връщат делото, заради неясноти в присъдата, нарушения, свързани с показанията на Миланов и заради съмнения в безпристрастността на Апелативния съд във Варна.


При вземане на решението си съдебният състав изобщо не се е занимавал с жалбата на Веселин Марешки за несправедливо наказание.

А делото за организирана престъпна група?

От няколко години спецпрокуратурата води и дело за организирана престъпна група срещу Марешки. То бе отделено от делото за изнудване. Какво се случва с него обаче е дълбока тайна, пише Сега.

През 2017 г. Марешки и съпартийците му депутати от "Воля" Кръстина Таскова и Пламен Христов бяха обвинени в участие в престъпна група за изнудване. "Това дело, разбира се, е приоритетно за прокуратурата като всички дела, които се водят срещу лица с имунитет. Прокуратурата няма намерение да протака разследването, каквото твърдение вече чух от името на г-н Марешки, защото за нас е важно максимално бързо да съберем доказателствата и да предадем лицето на съд", обяви пред медиите в средата на юли 2017 г. тогавашният говорител на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Неотдавна "Сега" попита спецпрокуратурата дали това разследване е прекратено. Отговорът бе, че наблюдаващият прокурор е в отпуск и когато се върне, ще прецени дали да предостави информация.


Снимка: БГНЕС


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 12.08.2021 20:29

    Срещу колко ли е станала работата? Изриване на мафията и корупцията

RSS

Най-нови

 ЗаПлетени истории

ЗаПлетени истории: Завръщането на Петя Пеева

Плетените дрехи са хит в световните ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и преразглеждане

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и