Свързани новини

01.06.2012 16:55

ВКС окончателно оправда Николай Цонев

Видян 2183 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Върховният касационен съд окончателно оправда бившия военен министър Николай Цонев по обвинение за длъжностни престъпления от преди десет години, когато е оглавявал доставките за военните.


Цонев бе обвинен за договори, сключени през 1999 година за разнообразни доставки - консерви "Русенско варено", свинско месо, резервни части за камиони и автобуси "Чавдар", двигатели за "Шкода" и авиотехника. Прокуратурата твърдеше, че още като шеф на дирекция "Управление на доставките" с тези договори той е ощетил Министерството на отбраната с около 1 милион лева, а за сметка на това са се облагодетелствали различни фирми, предаде БТА.


Върховните съдии обаче постановяват: "безспорно е установено, че с изключение на последната процедура за двата двигателя за товарен автомобил, подготовката на останалите е започнала много преди встъпването на подсъдимия на длъжността в дирекция "Управление на доставките".


"Заявките за министерството са били подадени още в края на 1998 г. и обсъдени и обобщени от съответните родове войски, като съобразно тях са били предложени съответните разходи в бюджета на МО, като това впоследствие е намерило отражение и в предмета на провежданите процедури на държавни поръчки от МО", мотивират се още магистратите, за да обявят за невинен ексминистъра по най-сторото обвинение срещу него.


През януари Софийският апелативен съд оправда Николай Цонев по другото дело срещу него за длъжностно престъпление - с капитала на държавното дружество "Терем". Според обвинението като министър на отбраната той се разпоредил със средства на предприятието не по предназначение, с което е увеличил капитала му с 38 млн. лв. По този начин при разпределение на печалбата за 2008 г. позволил постъпилите финансови средства да останат в "Терем", вместо да се изплатят като дивидент за държавата.


Най-вероятно Цонев ще бъде окончателно оправдан и по това дело, тъй като прокуратурата е отказала да поддържа обвиненията срещу него, съобщи Mediapool. В момента процесът е обявен за решаване от ВКС и се чака решение в рамките на препоръчителния едномесечен срок.


В края на 2010 г. Софийски градски съд оправда бившия министър и по обвинението, че е ощетил държавата с 8 млн. лв., като е сключил неизгодна сделка за купуването на поточна линия за строителство на хангари.


Все още дори до първа инстанция не е стигнал само най-шумният съдебен процес срещу Николай Цонев - за предлагане на подкуп на следователя Петьо Петров, по което е подсъдим заедно с бившия съдия Петър Сантиров и ексглавния секретар на финансовото министерство Тенчо Попов.


Самият Цонев заведе дело срещу държавата в Страсбург заради ареста му, при който беше принуден от прокурора Роман Василев да падне на колене, докато е окован с белезници.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!