Близостта на министъра на културата Атанас Атанасов не помага на сектора, тъй като в публикуваната преди дни бюджетна прогноза до края на мандата на Промяната е предвидено орязването на 50 млн. лв. за култура
01/02

Свързани новини

18.04.2022 14:12

Вице Василев реже 50 млн. от културата, на която т.г. още не са дадени пари

Видян 1931 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Близостта на министъра на културата Атанас Атанасов с финансовия Василев не помага на сектора, тъй като в публикуваната преди дни бюджетна прогноза до края на мандата на Промяната е предвидено орязването на 50 млн. лв. за култура. Вместо обещаните 1% за изкуство и духовност по време на пиарски излъчваните онлайн преговори за коалиционното споразумение, от сегашните 0,6 на сто от БВП ще паднем на 0,4%, което е европейски антирекорд.


 


За някого това са просто числа, но зад тях се крият десетки хиляди животи и съдби на хора, които и сега са на ръба на социалното оцеляване, а тепърва ще ги „режат”. Какво ще се случи с паметниците на културата, с храмовете на изкуството, с българското кино, с образованието в специализираните академии?




И това рязане идва от правителство, дошло с претенциите на четирите формации в него да прекратят „мутризацията” и да провеждат интелигентно и съвременно управление, което да донесе „качествена Промяна”.




Ето и конкретните числа:



Благодарение на планирания от второто служебно правителство на Радев и Янев бюджет за 2022 г., за култура са предвидени 869,6 млн. лв. Друг е въпросът, че – както 19 минути писа вчера – до 15 април пари до културните ни институции не бяха достигнали. И това става, след като финансовото министерство се опита да „скрие” 12 млн. за музеи, които иначе бяха гласувани в бюджета, който е ЗАКОН, и едва след бързата и бурна обществена реакция все пак „се съгласи” да даде 11,8 млн.лв. Сякаш парите не са на данъкоплатците, а на министрите.




Още следващата 2023 г. парите обаче падат с 19 млн. лв.




С още 27,1 млн. лв. се окастрят средствата за култура в бюджета за 2024 г. – общо са 823,6. Толкова остават и през 2025 г.




В същото време държавата увеличава броя на „целевите дейности” в сектора, както личи от други публикувани документи – т.е. най-буквално принципът ще бъде „пари нЕма – действайте”, а резултатите отсега могат да бъдат прогнозирани – отчайващи.




Важно е да се има предвид, че намаляването на средствата при увеличаването на броя задачи ще се разиграе на фона на рязък скок на инфлацията, който според президента на Европейската централна банка няма да отшуми нито бързо, нито осезаемо. Т.е. дори темповете на покачване да намалеят, цените няма да се върнат назад – достигнатите нива само ще се надскачат. В това число на тока, който е основен консуматив и за културните институции, но правителството не желае те да спрат да бъдат третирани като фирми. За заплатите на клетите творци изобщо не става дума. Очаква се те да живеят с по-малко пари при галопираща инфлация.




„Откриваме нещо много странно в група Култура в средносрочната бюджетна прогноза, която беше качена тази седмица на страницата ни Министерство на финансите - ако през 2022 г. имаме приблизително 870 млн. за група “Култура“, трябва да уточним, че тук са средствата на Министерство на културата, на общините, но и на обществените медии, то за периода 2023-2025 г. предстои намаление на средствата, така както са упоменати за следващата година от 2023 г.  от 850 млн., 2024-2025 г. - 823 млн. Ние намаляваме публичните финанси за българката култура.


 


Като процент от БВП, тази година имаме 0,6%, върнахме се на нивата от 2009 г., преди икономическата криза в този период 2009-2011 г. Но за 2025 г. пък отиваме на 0,4% от БВП. Това е абсолютно недопустимо”, коментира Диана Андреева, директор Обсерваторията по икономика на културата.




Съюзът на артистите пък поиска оставката на правителството. Шефът му Христо Мутафчиев пусна специално писмо:



„Доколкото си спомням в предварителните онлайн преговорите между партиите за съставяне на правителство бяха дадени обещания, че културата ще бъде приоритет на управлението.




В последвалото споразумение, което управляващите подписаха обещаният 1% процент за култура, липсваше.




Днес ставаме свидетели, че държавата не просто не увеличава плавно, а тенденциозно ще намалява този процент в следващите три години.




В случай, че тези стойности не се преразгледат и променят до два министерски съвета (или две седмици), ще се присъединим към всички, които очакват оставката на това правителство заради неспазените обещания към цялата културна общност.




Надявам се министърът на културата да предприеме действия и преговори с министерството на финансите, за да предотврати тази гавра с подопечния му ресор!




Ще внесем официално искане в Министерството на културата с копие към синдикатите КНСБ и КТ Подкрепа за търсене на законовите инструменти, които позволяват увеличението на трудовите възнаграждения на работещите в сферата на сценичните изкуства, както и ще настояваме за публично обсъждане между институциите по отношение на бъдещето на бюджета за култура”.


 


Радостина Тонева


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 19.04.2022 09:58

    Асена май наистина ще се окаже тотално нефелна за поста, с изключение на схемите за опоскване на милиарди обществени средства. Не случайно с Кирчо движат задължително в тандем, просто са обиграни и в синхрон от минали далавери и престъпления

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

дева